Męska kuchnia w pigułce czyli minimum składników i przypraw, a maksymalna ilość w garnku. Męska wersja rozbudowana natomiast: wszystko, co pod ręką do gara, żeby wypełnić go po brzegi, niezależnie od rozmiaru (gara) i apetytu (kucharza czy gości)... Pierwsze podejście to syn, drugie podejście mężowe jest. Zaczynam od syna, bo prościej i szybciej...
Jego ostatnie popisowe danie. Kapusta z ziemniakami. Niby nic ciekawego... Praktycznie bez przypraw, bo prostota nade wszystko. Grubo krojone, bo czas trzeba cenić. Składniki w każdym domu się znajdą, bo... gotował z resztek, jakie w domu znalazł (rodzice balowali na wakacjach a syn opróżniał wszystkie szafki po kolei...). A jednak jedzonko zdobyło serducha ucztowiczów, bo o recepturę się dopytywali. To i ja zapytałam. Spróbowałam zrobić. Nieco trzeba było matuchnę poprawić (po co obierałaś ziemniaki??? kapusta? - aaa posiekałaś... po co??? po co te przyprawy? - sól wystarczy przecież...). Także ten. No, tego. Rozumiecie...
Jego ostatnie popisowe danie. Kapusta z ziemniakami. Niby nic ciekawego... Praktycznie bez przypraw, bo prostota nade wszystko. Grubo krojone, bo czas trzeba cenić. Składniki w każdym domu się znajdą, bo... gotował z resztek, jakie w domu znalazł (rodzice balowali na wakacjach a syn opróżniał wszystkie szafki po kolei...). A jednak jedzonko zdobyło serducha ucztowiczów, bo o recepturę się dopytywali. To i ja zapytałam. Spróbowałam zrobić. Nieco trzeba było matuchnę poprawić (po co obierałaś ziemniaki??? kapusta? - aaa posiekałaś... po co??? po co te przyprawy? - sól wystarczy przecież...). Także ten. No, tego. Rozumiecie...
PROSTE, MĘSKIE DANIE Z ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY
4 cebule (325g)
pół średniej włoskiej kapusty (300g)
2 ziemniaki (150g)
5 ząbków czosnku (25g)
5 ząbków czosnku (25g)
sól według upodobania
⅓ łyżeczki prażonej kolendry z gorczycą (znalazło upodobanie u autora dania, wow! duma i radość mnie rozpiera 😇)
½ łyżeczki oliwy z oliwek opcjonalnie
Cebulę pokroić w grubą kostkę.
Kapustę obrać z brzydkich liści i bardzo (naprawdę bardzo) grubo pokroić.
Ziemniaki dokładnie wyszorować.
Do rozgrzanego garnka wrzucić cebulę (z oliwą, jeśli używacie) i poddusić do zeszklenia.
Dodać kapustę, czosnek i trochę soli wraz z kolendrą i gorczycą, porządnie wymieszać i poddusić, aż nieco oklapnie (cytat!).
Do warzyw wkroić grube kostki ziemniaków i wymieszać. Przykryć i zostawić do podduszenia we własnym soku ok. 15 minut.
Doprawić solą, jeśli potrzeba.
Można posypać płatkami drożdżowymi, sypnąć łyżkę lub dwie ugotowanej ciecierzycy, albo resztkę tartej marchewki, która zapodziała się pomiędzy miskami i miseczkami ze śniadania czy kawałki zagubionego w lodówkowej szufladzie jarmużu albo zielonej pietruszki 😁
Mnie bardzo smakuje z upieczoną dynią Hokkaido. W sumie chyba wszystko mi smakuje z upieczoną dynią... nawet sama upieczona dynia... 😂
Można posypać płatkami drożdżowymi, sypnąć łyżkę lub dwie ugotowanej ciecierzycy, albo resztkę tartej marchewki, która zapodziała się pomiędzy miskami i miseczkami ze śniadania czy kawałki zagubionego w lodówkowej szufladzie jarmużu albo zielonej pietruszki 😁
Mnie bardzo smakuje z upieczoną dynią Hokkaido. W sumie chyba wszystko mi smakuje z upieczoną dynią... nawet sama upieczona dynia... 😂
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)