Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z brukselką na zimowe dni

Zima przypomniała sobie o nas i spadło sporo śniegu, słoneczko wyszło za chmur i skrzy się niewiarygodnie pięknie...ach...aż chce się pędzić na spacerek, spacer, spacerzysko ;-)
Jak zimowo za oknem, to w domu cieplutko przy pasztecie..z ulubioną fasolką czyli ciecierzycą i brukselką z dodatkiem suszonych śliwek. Odkrycie smakowitości wytrawnego smaku z suszoną śliwką zawdzięczam pasztecikom z true taste hunters tyle, że zapragnęłam nowego wcielenia brukselki :-)
Spróbowałam udekorować różnymi dodatkami. Nie ukrywam, że wersja ze śliwkami najbardziej mi przypadła do gustu. Delikatna słodycz i miękkość to jest to, co lubię najbardziej w ... ciecierzycy ;-D

PASZTET ZIMOWY Z BRUKSELKĄ
bezglutenowy

4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
10 brukselek
3 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka siemienia lnianego
3 łyżki orzechów włoskich posiekanych
½ łyżeczki soli
5 kulek jałowca
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki mielonego kminku
30 ml oleju rzepakowego
6 suszonych śliwek
świeży rozmaryn, orzechy włoskie, listki brukselki, śliwki suszone do ozdoby

Brukselki pokroić w średnią kostkę i podsmażyć na jednej łyżce oleju. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek posiekać, siemię lniane zmielić, jałowiec zmiażdżyć np. w moździerzu lub drobno posiekać, śliwki pokroić w cienkie paseczki.
W dużej misce wymieszać kaszę, ciecierzycę, czosnek, olej i jałowiec. Całość blendować żyrafą na gładko. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać masę. Piec w nasmarowanej olejem keksówce w temperaturze 200 stopni C przez 55 minut.



I tyle go zostało...



Doskonale smakuje z sosem porzeczkowym lub kiszoną surówką. Na śniadanie, obiad i kolację. Na ciepło i zimno. Słowem: zawsze. To jest funkcjonalna żywność ;-)
Na pewno jeszcze wiele razy go upiekę...

Komentarze

ulubione posty czytelników

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Michałki, michały, michałeczki...

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki