Przejdź do głównej zawartości

Swojska foccacia ;-) czyli gryczana na zakwasie z burakiem i porem!

Nie próbuję naśladować włoskich specjałów. Lubię nasze swojskie lokalne roślinki i recepturki. Najbardziej jednak te, które wychodzą naprzeciw potrzebom moich bliskich :-D Zazwyczaj oznacza to modyfikacje wszystkiego, co napotkam. Kiedyś budziło to przerażenie i pewien rodzaj żalu, że znów będę odstawać od reszty (w gorszych chwilach) albo dlaczego oni coś takiego wrzucają w siebie??? (w lepszych ;-)), ale z czasem zaczęłam się oswajać z nową sytuacją a nawet dostrzegać jej niewątpliwe atuty! Oto moje jedzenie jest smaczniejsze i tańsze. Przed dniem wolnym nie muszę stać w kilometrowych ogonkach i zapisywać się na świeży chleb :-D W domu mam mały zapasik podstawowych produktów, z których spokojnie przygotuję świetne posiłki dla domowników. I nie ma tam ani grama cukru czy zwykłej mąki ;-) Spokojnie też chodzę do sklepów, bo większość promocji, za którymi zabijają się klienci, mnie nie dotyczy... Nie interesuje mnie świeża łopatka wieprzowa ani kalmary prosto z morza ;-) Kawa w super cenach czy wypasiona czekolada w całymi orzechami - dwie w cenie jednej... (jakim cudem te okazyjne zakupy zawsze moim przyjaciołom drenują portfele???)
Tak więc wczoraj upiekłam dwa gryczane i trzy żytnio-gryczane chleby na zakwasie z różnymi dodatkami, ale ostało się na ściankach miski nieco gryczanego ciasta i szkoda było ot tak wyrzucić, więc ruszyłam z następnym zaczynem. Przy takiej ilości chleba następny bochenek byłby dziwacznym pomysłem, więc dzisiejszym rankiem zerknęłam na szafkę, wypatrzyłam śliczne świeżutkie, młodziutkie buraczki i pory, i ...wiedziałam, że w tym gryczanym chlebowym cieście będzie im bardzo wygodnie :-) A jak zaproszę do tej wiosennej kompanii kilka ząbków czosnku, to wyjdzie niezły kuplecik :-D



BOCHENEK GRYCZANY Z BURAKIEM, POREM I CZOSNKIEM
foremka 22 x 13 cm

4 szklanki wyrośniętego ciasta na chleb gryczany na zakwasie
1 łyżeczka soli
2 łyżki siemienia + kilka łyżek do obsypania formy
1 średni burak (obrany 150g)
½ małego pora (zielona część 75g)
spora szczypta chili w płatkach
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kolendry
8 ząbków czosnku

Burak zetrzeć na tarce, por pokroić w centymetrowe półplasterki.
Siemię (2 łyżki) zmielić.
Kolendrę i czarnuszkę zgnieść w moździerzu na coś w rodzaju płatków.
Czosnek obrać i przekroić na pół, jeśli są duże ząbki.
Wszystkie składniki wymieszać delikatnie.
Foremkę wysmarować oliwą i wysypać siemieniem.
Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika z zapaloną lampką do podrośnięcia.
Włączyć grzanie na 220⁰C i piec 50 minut.
Odstawić na kratkę do ostudzenia.





Komentarze

ulubione posty czytelników

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Ulubione śniadanie i o toksyczności siemienia lnianego słów kilka

Dobre śniadanie to podstawa. Moje musi być zdrowe, kolorowe i... smaczne. Rankiem z przyjemnością wstaję, gdy czeka na mnie ulubiona nocna owsianka. Mam swoje ulubione kompozycje smakowe, ale lubię tez nowości. Korzystam z nietypowych owoców, nasion, płatków, żeby urozmaicić codzienne menu. Lubię też poznawać nowości. Jednak nie całkiem jak leci... Wybieram sobie uważnie, z namaszczeniem. Lubię celebrować swoje odkrycia i z pełną "kolumbowską" świadomością rozsmakowywać się, odszukiwać znajome i zupełnie nowe akcenty. Przyjemność jedzenia w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie sposób oprzeć się uczuciu cudownej wdzięczności za takie bogactwo. Tej śnieżnej wiosny spotkałam się z tamarillo. Egzotyczny owoc bardziej przypominający pomidora niż śliwkę, choć z zewnątrz wygląda jak śliwka właśnie. Rok temu już go próbowałam. Na kromce chleba. Jednak tym wyglądał, jakby chciał zanurkować w ... owsiance. Przystałam na ten kaprys, owoc kupiłam (przy okazji walcząc zawzięcie z kasjerką o

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie ... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie ... my. .. Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D To startujemy: Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym ,   stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych

Chleb łubinowy z makiem

Pasja chlebowo - piekarnicza trwa. Przynajmniej u mnie. Wiecie, jak to jest. Człek się dorwie do fajnej receptury, kubki smakowe podrygują w oczekiwaniu na nowości, więc kombinuje, próbuje, eksperymentuje a tyle radochy ta pasja przynosi! Druga rzecz to zakwasowe odpady ... Rosnący zakwas wymaga dokarmiania. Najlepiej w stosunku 1:1:1 zakwas działający : woda : mąka. Dokarmiam go raz lub dwa razy dziennie, zależnie od temperatury. Teraz prosta matematyka: dzień 1. mam 50 g zakwasu i dokarmiam 50 g wody i 50 g mąki, otrzymuję 150 g; dzień 2. mam 150 g zakwasu, dokarmiam 150 g wody, 150 g mąki, otrzymuję 450 g; dzień 3. mam 450 g zakwasu, dokarmiam... i otrzymuję 1350 g!!! Po co mi półtora litra zakwasu? Na wypiek 4 kilowego bochenka???? Do piekarnika może by nawet wlazł, ale kiedy byśmy go przejedli? I tak co 3 dni??????  Gołym okiem widać, że ani chybi trzeba co dwa, ostatecznie trzy dni, odrzucać pewne ilości bąbelkujacego cuda zostawiając sensowną ilość 50 g zakwasu do podhodowania.