Robiąc regularnie masło orzechowe dla męskiej części mojej rodziny, pozostają mi resztki owego świeżo uczynionego przysmaku na ściankach i dnie blendera. Przecież nie potraktuję ich wodą z płynem! Zmarnowało by się sporo (no... odrobinę, ale i tak za dużo ;-)) dobra a domowe masło orzechowe (klik) jest najlepsze na świecie! Dzisiaj jednak nie miałam najmniejszej ochoty na słodkości, które zazwyczaj robię z tych resztek. Wlałam więc nieco mleka i (unikając słodkich inklinacji kulinarnych) sól z pieprzem ziołowym. Okazało się ciekawe w smaku, więc dorzuciłam czosnek i cytrynę dla podkręcenia smaku. W piekarniku dochodziły moje ukochane portobello, na talerzu pyszniła się grubo pokrojona sałata rzymska. Nie pozostało nic innego, jak dołożyć trochę jaglanki, polać uzyskanym sosem i zjadać rozkoszując się każdym kęsem. Nie myślałam, że kiedykolwiek posmakuje mi wytrawna wersja fistaszków. Aż do dzisiaj...
SOS FISTASZKOWY
dla 2 osób
dla 2 osób
1 porządna łyżka masła orzechowego (niesłodzonego!)
150 ml mleka sojowego naturalnego
plasterek cytryny bez skórki i bez pestek grubości ok. 1 cm *
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania konsystencji kremowej i gładkiej.
Najsmaczniejszy świeżo po przygotowaniu. Jak wszystkie najzdrowsze i najbardziej wartościowe potrawy.
1 porcja : 0.3 ww 0.9 wbt
* Nie zamieniajcie kawałka cytryny na sam sok... Sos wychodzi gęstszy, ciekawszy smakowo i... nie ma odpadków ;-)
CAŁE DANIE
4 spore portobello lub 6 dużych pieczarek
ugotowana kasza jaglana **
1 duża główka sałaty rzymskiej lub 2 mini
Pieczarki delikatnie posolić, spryskać oliwą i zapiec 30 minut w 180⁰C.
Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić na grube paski, skropić cytryną.
** Przed gotowaniem prażę ją na suchej patelni. Najbardziej lubię nieco podrumienić, wtedy jest znacznie smaczniejsza i sypka po ugotowaniu
Na talerzu ułożyć upieczone pieczarki, obok sałatę, dalej kaszę i całość polać sosem orzechowym.
Najsmaczniejszy świeżo po przygotowaniu. Jak wszystkie najzdrowsze i najbardziej wartościowe potrawy.
1 porcja : 0.3 ww 0.9 wbt
* Nie zamieniajcie kawałka cytryny na sam sok... Sos wychodzi gęstszy, ciekawszy smakowo i... nie ma odpadków ;-)
CAŁE DANIE
4 spore portobello lub 6 dużych pieczarek
ugotowana kasza jaglana **
1 duża główka sałaty rzymskiej lub 2 mini
Pieczarki delikatnie posolić, spryskać oliwą i zapiec 30 minut w 180⁰C.
Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić na grube paski, skropić cytryną.
** Przed gotowaniem prażę ją na suchej patelni. Najbardziej lubię nieco podrumienić, wtedy jest znacznie smaczniejsza i sypka po ugotowaniu
Na talerzu ułożyć upieczone pieczarki, obok sałatę, dalej kaszę i całość polać sosem orzechowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)