Ezaw oddał swoje przywileje następcy głowy rodziny (a w społeczeństwie patriarchalnym to było naprawdę COŚ) za miskę potrawy z soczewicy. Jaka dokładnie to była potrawa, trudno dziś stwierdzić. Faktem jednak jest, że soczewica to strączek doskonały. Może stanowić cały posiłek. No, dorzuciłabym trochę (hmmmm... sporo ;-)) warzyw i gotowe. Krótko, pożywnie, sycąco i pięknie. W jakiej formie użyłabym soczewicy? Każdej... Dosłownie. Jako ziarno ugotowane, albo duszone w potrawce, albo w pasztecie, albo kotleciku, albo zmielone w placku... Widziałam wiele razy, jak moczono soczewicę, pozostawiano do fermentacji i powstawały z niej piękne placki. Drobiazg tylko, że ten mechanizm działa w bardzo ciepłym klimacie, albo u mojej koleżanki Joli w domu (Jola kocha ciepło i w jej mieszkaniu można zimą w negliżu się krzątać). Ja jestem z tych chodnolubnych i u mnie max 22 stopnie podkręcane przy ciepłolubnych gościach, więc fermentacja zachodzi bardzo opornie. Nie muszę jednak rezygnować wcale z placków soczewicowych. Bez fermentacji ciasto robię rzadsze z namoczonych kilka godzin ziaren i na porządnej patelni do tortilli smażę (już bez tłuszczu) pankejki w najróżniejszych wersjach. Bazowe ciasto wtedy uzupełniam tym, na co mam ochotę: warzywami, pieczarkami z cebulką, owocami świeżymi i suszonymi, orzechami, kawą i karobem,... Soczewicę również można używać dowolną. Najłatwiej miksuje się czerwona (z niej są pankejki warzywne), nie wymaga nawet mocnego blendera. Jest dość tania, wydajna i lekkostrawna. Jednak do wersji słodkiej używam ciemnej soczewicy np. de Puy, która jest drobniutka i ma mocno orzechowy posmak. Ważne, by zmiksowane ciasto odstawić na kwadrans do zgęstnienia. Jeśli macie blender wysokoobrotowy, ciasto byjdzie nieomal puszyte. Na górze powstanie pianka dając pankejk w stylu omletu.
PANKEJKI Z SOCZEWICY (przepis podstawowy)
4 wypaśne porcje
240 g czerwonej soczewicy (1 szklanka)
1 łyżeczka soli
2 szklanki wody do namoczenia soczewicy
woda do miksowania
250 ml wody do ciasta
woda do miksowania
250 ml wody do ciasta
uubione dodatki (soczewica przyjmie wszystko ;-))
Soczewicę dokładnie przepłukać, zalać dwoma szklankami wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin.*
Wodę z namoczenia odlać (świetne do zasilania kwiatów doniczkowych!) a soczewicę zalać taką ilością wody, by pokryła ziarna i z solą zmiksować na gładkie ciasto.
Teraz jest moment na dodanie ulubionych warzyw i ziół.**
Odstawić na minimum 15 minut (gęstnieje).
Na nieprzywieralnej patelni lekko spryskanej olejem smażyć pankejki po 3 - 4 minuty z każdej strony.***
100 g: 128 kcal
1.4 g tłuszczu
9.75 g węglowodanów
0.7 g białka
*Zazwyczaj robię to rano, gdy chcę przygotować pankejki na obiad lub wieczorem, gdy chcę je smażyć na śniadanie następnego dnia.
** Dodaję zazwyczaj zioła na złagodzenie gazotwórczych właściwości soczewicy takie, jak majeranek, kminek, czarnuszka i lekkie warzywa jak seler naciowy, por, cebulka, czosnek. Jeśli dodajęwarzywa korzeniowe, wtedy bardzo cienko je siekam, by dobrze się podpiekły..
*** Jeśli usmażycie "czyste" pankejki, wylewajcie ciasto cienką warstwą i smażcie maksymalnie 3 minuty. Jeśli dołożycie, jak ja, posiekane warzywa, pankejki muszą być grubsze i smażyć się minimum 3 minuty ;-) Pamiętajcie, by ogień pod patelnią był średni i zdążyły się upiec także wewnątrz, bez spalania skórki. Można patelnię przykryć pokrywką i piec na mniejszym ogniu. Ekologicznie, energooszczędnie, roślinnie, zdrowo i można dosmaczać według własnych upodobań.
Bez dodatków wychodzą placuszki - bazę do sosów, past, potrawek; wytrawne, pikantne, delikatne, a nawet na słodko jako deser.
Eksperymentujcie i dajcie znać, które połączenia się sprawdziły w Waszym domu dla wspólnego pożytkowi. Bierzmy i dzielmy się :-)
Soczewicę dokładnie przepłukać, zalać dwoma szklankami wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin.*
Wodę z namoczenia odlać (świetne do zasilania kwiatów doniczkowych!) a soczewicę zalać taką ilością wody, by pokryła ziarna i z solą zmiksować na gładkie ciasto.
Teraz jest moment na dodanie ulubionych warzyw i ziół.**
Odstawić na minimum 15 minut (gęstnieje).
Na nieprzywieralnej patelni lekko spryskanej olejem smażyć pankejki po 3 - 4 minuty z każdej strony.***
100 g: 128 kcal
1.4 g tłuszczu
9.75 g węglowodanów
0.7 g białka
*Zazwyczaj robię to rano, gdy chcę przygotować pankejki na obiad lub wieczorem, gdy chcę je smażyć na śniadanie następnego dnia.
** Dodaję zazwyczaj zioła na złagodzenie gazotwórczych właściwości soczewicy takie, jak majeranek, kminek, czarnuszka i lekkie warzywa jak seler naciowy, por, cebulka, czosnek. Jeśli dodajęwarzywa korzeniowe, wtedy bardzo cienko je siekam, by dobrze się podpiekły..
*** Jeśli usmażycie "czyste" pankejki, wylewajcie ciasto cienką warstwą i smażcie maksymalnie 3 minuty. Jeśli dołożycie, jak ja, posiekane warzywa, pankejki muszą być grubsze i smażyć się minimum 3 minuty ;-) Pamiętajcie, by ogień pod patelnią był średni i zdążyły się upiec także wewnątrz, bez spalania skórki. Można patelnię przykryć pokrywką i piec na mniejszym ogniu. Ekologicznie, energooszczędnie, roślinnie, zdrowo i można dosmaczać według własnych upodobań.
Bez dodatków wychodzą placuszki - bazę do sosów, past, potrawek; wytrawne, pikantne, delikatne, a nawet na słodko jako deser.
Eksperymentujcie i dajcie znać, które połączenia się sprawdziły w Waszym domu dla wspólnego pożytkowi. Bierzmy i dzielmy się :-)
Dzień dobry mam do Pani pytanie :) zrobiłam a raczej próbuję zrobić pan cake z soczewicy tylko bardzo się rozwalają i nie mogę ich usmażyć być może ciasto jest zbyt rzadkie. Czy mogę dodać żeby to związało mąkę gryczaną albo mąkę ziemniaczaną. Do pan cakòw dodalam startą marchew cebulę i przyprawy. Proszę o podpowiedź bo to ma być mój obiad dzisiejszych :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za opóźnienie, ale sieć się zbiesiła... Uroki terenów zielonych... Oczywiście jako zagęszczam użyłabym tak samo siemienia lnianego jako pewniaka. Świetnie by mi pasowała też mąka z ciecierzycy, ale ona wymaga, by ciasto postało przynajmniej kwadrans. mam nadzieję, że udało się pomimo wszystko :-) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWłaśnie zrobiłam je znów i... konieczne jest dokładne zmiksowanie soczewicy. Trzymają się bardzo dobrze ��
Usuń