Przejdź do głównej zawartości

Szybka sałatka z gotowanego buraczka

W czasie wyjazdów zdrowe jedzenie może być problemem. Ja rozwiązuję ten problem przygotowując coś prostego, szybkiego i smacznego. Coś, co mogę nawet skompletować w czasie jazdy samochodem. Zazwyczaj nie ma czasu albo okazji na gotowanie, obróbkę, więc moim jedzeniem są wtedy głównie sałatki. Fakt, sałatki wypaśne i napakowane wartościami odżywczymi jak karabin maszynowy nabojami przed decydującym starciem (hmmm... chyba Johny English się we mnie odezwał... w kinie tak się śmiałam, że walnęłam głową w ścianę tuż za moim fotelem... może to więc jednak ta ściana tak wpłynęła na skojarzenia...?). Chcę się wtedy najeść, odżywić, ale i pozostawić brzuszek lekkim a ciało mobilnym i wytrzymałym. Sałatki na bazie zieleniny, kaszy i strączków są do tego celu idealne. Jednak w te wakacje w jednym ze sklepów z eko żywnością spotkałam świeżo gotowane eko buraczki. Nie pałam miłością do zafoliowanych półproduktów, ale te buraczki wyglądały naprawdę bardzo smakowicie, więc kupiłam. Trzęsąc się chwilę później na wertepach (nie mamy terenowca, ale miejskie eko autko) kilkoma ciosami wiernie zawszeprzymniebędącego noża uczyniłam pyszną sałatkę. W domu starałam się ją odtworzyć. Jednak cały czas smakowała inaczej. Hmmm... Chyba brakowało głównej przyprawy czyli wyposzczenia buraczanego ;-) W warunkach domowych poczyniłam więc sałatkę nie bliźniaczą a siostrzaną. Jest równie odżywcza i bardzo przyjemna w smaku, nawet przy braku wyjazdowej przyprawy, zwanej przez pragmatyków nieromantycznych do bólu głodem buraczanym... Jedynym sprzętem sałatkowym zabranym z domu były... jednorazowe rękawiczki. To już nie wpływ Johnego ani ściany. Pragmatyzm diety opartej na całościach pokarmowych z jedynie niezbędnym poziomem tłuszczu w diecie, przewagą omega 3 mad omega 6, a przynajmniej braku niefizjologicznej przewagi tych drugich, wymaga nieużywania olejów. W przypadku sałatek bywa kłopotliwe, bo jak/czym połączyć użyte składniki??? Znalazłam sposób, który bardzo mnie satysfakcjonuje. Otóż, dodaję zawsze przynajmniej jeden składnik, który ma konsystencję smarowalną i całą sałatkę mieszam dłońmi odzianymi w rękawiczki jednorazowe. W podróży. W domu czynię to dłońmi czyściutkimi i nagimi. Przy okazji mogę zdegustować uzyskany smak. Tak, absolutnie niepolitycznie dłonie te wylizując. Może kilka pomysłów na takie wiążące składniki: awokado (oczywiste, prawda? tłuszcz jest, ale nie prozapalny, hurra!), pieczony bakłażan, grillowana lub pieczona cukinia, pieczony batat lub dynia, czy warzywa korzeniowe (mogą być też gotowane, oczywiście, ale wtedy więcej płynu potrzeba np. sosu sojowego, balsamicznego, soku z cytryny, limonki, pomarańczowego), płatki drożdżowe (bardzo fajnie nasiąkają sokami warzywnymi), nieco kleista kasza, tofu (oszczędnie).
Sałatka po wymieszaniu nie wygląda zjawiskowo, ale można wymiąchać jedynie jej część, a resztę składników dorzucić luzem i wymieszać tylko łyżką. 


WAKACYJNA SAŁATKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW, AWOKADO I RUKOLI

6 małych buraczków ugotowanych na parze do miękkości (można też w wodzie lub szybkowarze)
1 czerwona cebula
sok z ½ cytryny
90 g ulubionego tofu (u mnie bazyliowe lub wędzone)
1 łyżeczka sosu balsamicznego (u mnie kokosowy)
garść rukoli
gruby plaster awokado
¼ łyżeczki mielonej kozieradki
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
3 - 4 orzechy laskowe, nerkowca lub... 1 łyżka orzeszków bukowych
(tak, w tym roku było ich sporo, skorzystaliśmy i mamy jeszcze trochę jako leśne eko superfood)

Cebulę pokroić w piórka i zalać sokiem z cytryny. Odstawić.
Orzechy posiekać (bukiew zostawić w całości) i podprażyc na suchej patelni.
Buraczki i awokado pokroić w drobną kostkę i wymieszać bardzo dokładnie z cebulą z sokiem, by awokado się roztarło na warzywach.
Doprawić i wymieszać.
Posypać rukolą i kawałkami orzechów.

100 g sałatki to:
67 kcal
7.5 g tłuszczu
4 g białka


Bohaterzy z mojej ulubionej Biblii zbierali różne jadalne obiekty. Na pustyni sławną mannę (wbrew sugestywnej nazwie kasza to nie była, a już na pewno nie przemielona, bo musiala być najpierw zmielona,  dopiero potem przerabiania termicznie). Tamże, gdy narzekali, że nudno, że monotonnie, przy nadarzajacej się okazji pozbierali ptaki (że padlina im nawet nie przeszkadzalo). Tak im mięsa się chciało, że sami padli z przejedzenia, pomimo ostrzeżeń, że służyć takie jedzonko im nie będzie... Ale, ale, lepiej z krytyką się powstrzymać, bo ileż to razy dzisiaj sami zjadamy o pięć porcji za dużo... tłumaczymy się wtedy, że to takie dobre... Na czym Tobie zdarza się polec, hmmm? Ja osobiście trenuję mistrzostwo w jedzeniu mrożonych bananów obsypanych karobem. Mogłabym zjeść kilogram jak nic! Ooooo... jakie są dobre... najlepsze czerwone albo jeszcze zielonkawe. Bardziej mięsiste, mniej słodkie, bardziej zwięzłe... Zdecydowanie muszę sobie wtedy liczyć... nie, nie kalorie, bo kalorii to te banany akurat niedużo mają a z karobem jeszcze multum błonnika. Nie liczę też do stu, żeby atak obżarstwa minął. Liczę sobie, ile ww te banany i karob mają, przeliczam na jednostki insuliny, której wymagają i... ochota mija. Czasem... 😉
Byli też tacy, którzy zbierali miód leśny. Każdy z nich w innej sytuacji i okolicznościach. Zazwyczaj sensacyjnych lub dramatycznych. Niestety, jakoś roślinnego zbieractwa nie uchwyciłam. W sumie nic dziwnego, jakby runa leśnego mało, i lasy jakby nie te... Bukwi tam na pewno brak. A u nas jest!


O! Przepraszam, zbieractwo roślinne przecież było! W naszej już erze co prawda, i uprawne, ale przecież na roślinach życie bogobojne stoi, czyż nie? 😄
Dla ciekawych: Jezus szukal fig na dorodnym figowcu. Nie było ani owoców,  ani nawet nadziei,  że będą. Piękne liście i nic więcej. Wykorzystał więc sytuację,  by obrazowo nauczyć, że istnienie, życie ma sens tylko wtedy, gdy jest ono zgodne z przeznaczeniem.  Przydatne dla innych, nie egoistyczne. Chyba najtrudniejsza do nauczenia lekcja... Jego uczniowie skubali ziarna zboża z kłosów przechodząc przez pola. Wcześniej natomiast Jan Chrzciciel odżywiał się samodzielnie zbieranym... karobem (zbieractwo w pełni,  wegańskie,  odżywcze,  zdrowe!). Pamiętacie?  Karob to nie tylko przysmak,  to pełnowartościowy pokarm. Na dodatek działa leczniczo! Nawet z mrożonymi bananami, których to już pan Jan nie dokładał... czyżby zamrażarek było brak...? 😁😁😁

Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy …

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków. Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt.

1. Drożdże,  zakwas czy ferment?
Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwierzęcy. Ja sta…

Dżem truskawkowy w kwadrans

Gotowanie powideł, dżemów, konfitur, jest długotrwałe i pracochłonne. W czasie tego procesu znikają nie tylko cenne godziny, ale i wartości zdrowotne przetworu :-( Jeśli gotujemy niewystarczająco długo, musimy dosładzać, bo znika również naturalny smak i aromat. Wraca dopiero przy sporym odparowaniu wody,ale wartości zdrowotne już nigdy doń nie wrócą... Szkoda... W związku z tym zaczęłam od zeszłego roku przetwarzać owoce używając agaru i wstępnie gniotąc owoce rękami, co skraca czas pracy do minimum tj. kwadransa... jeśli nie liczyć mycia i obierania wsadu ;-) Wychodzi bardzo smaczny dżemik o aromacie świeżych owoców, w czym pomaga dodatek minimalnej ilości soli. O dziwo, smaku słonego się nie wyczuwa :-) Dodatkowym walorem dżemu truskawkowego przygotowanego w ten sposób jest jego kolor. Piękny...truskawkowy (;-)) zamiast burego :-DDD


DŻEM TRUSKAWKOWY Z AGAREM (6 słoiczków 200 ml)
1 kg truskawek 1 ½ łyżeczki agaru ewentualnie 1 łyżka ksylitolu szczypta soli himalajskiej
Truskawki dokł…