Są dania pyszne w swej prostocie. Ekspresowe do wykonania. Tanie jak przysłowiowy barszcz. I sezonowe... To ich jedyny minus. Sezon na dynie jeszcze jest, choć asortyment skurczył się do kilku odmian. Jednak nadal można dynię muszkatołową (Muscat de Provence) dostać. Jest to odmiana o cudnie melonowym smaku i aromacie. Nie znoszę melonów, ale dynię lubię niezmiernie. Psikus taki... Za radą Marty z Jadłonomii poczyniłam z niej surówkę. Doprawioną tylko tymiankowym (chyba nie ma lepszego towarzystwa dla pomarańczowej, pulchnej piękności!) sosem, podałam z kaszą gryczaną i... zakochałam się. Naprawdę. Danie stało się moim faworytem i już żałuję, że sezon na dynie się niedługo skończy. Jeszcze jednak trwa, więc korzystajcie koniecznie!!!
SURÓWKA Z DYNI MUSZKATOŁOWEJ Z TYMIANKIEM
600 g obranej i oczyszczonej dyni Muscat
5 łyżek soku z cytryny
⅓ łyżeczki soli (lub do smaku)
½ łyżeczki sosu sojowego Tamari
1 łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka siekanego świeżego tymianku
spora szczypta mielonego kolorowego pieprzu
Dynię zetrzeć na długie wiórki – np. obieraczką typu julienne.
Z soku cytrynowego, soli, sosu Tamari i oleju ukręcić jednorodny sos (robię to za pomocą... spieniacza do mleka.
Dodać tymianek, pieprz.
Wymieszać z dynią i odstawić na kwadrans do połączenia się smaków.
Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną z dodatkiem jałowca, goździków oraz suszonych moreli i kawałków grzybów (przepis na kaszę z Jadłonomii).
100 g to jedyne 32 kcal
1 g tłuszczu
7 g węglowodanów
1 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
⅓ łyżeczki soli (lub do smaku)
½ łyżeczki sosu sojowego Tamari
1 łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka siekanego świeżego tymianku
spora szczypta mielonego kolorowego pieprzu
Dynię zetrzeć na długie wiórki – np. obieraczką typu julienne.
Z soku cytrynowego, soli, sosu Tamari i oleju ukręcić jednorodny sos (robię to za pomocą... spieniacza do mleka.
Dodać tymianek, pieprz.
Wymieszać z dynią i odstawić na kwadrans do połączenia się smaków.
Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną z dodatkiem jałowca, goździków oraz suszonych moreli i kawałków grzybów (przepis na kaszę z Jadłonomii).
100 g to jedyne 32 kcal
1 g tłuszczu
7 g węglowodanów
1 g białka
obliczone za pomocą aplikacji vitascale
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)