Przejdź do głównej zawartości

Chleb KR-ILK czyli o najniższym IG bezglutenowy

Chleb w naszym kręgu kulturowym jest w formie wyrośniętego bochna. W innych kręgach jest w formie placka, naleśnika, chrupiącego blatu, bułki pustej w środku... Przy tak szerokiej definicji chleba wypiek, który prezentuję, mieści się zupełnie dobrze w pojęciu chleba. Podobnie jak i tostowy zaworeczkowany...może nawet bardziej...

Pracownicy naukowi z Instytutu Naukowo-Badawczego im. Ryszarda Lorenca w Krakowie opracowali przepis na chleb z kaszy i ryżu. Z ich badań wynika, że poziom cukru po spożyciu takiego chleba pozostaje na zdrowym poziomie. Jest dodatkowo pełen składników odżywczych i ... smaczny. Struktura zdecydowanie wymaga gryzienia. Nie rozpływa się w ustach, stąd też jego niski indeks glikemiczny. Gdybyśmy kaszę i ryż zmielili, dodali drożdże i pozwolili ciastu wyrosnąć, byłby pyszny chleb o strukturze tradycyjnej i najbardziej tradycyjnym indeksie glikemicznym... Z całą pewnością NIEniskim. Nie ma się co oszukiwać: najzdrowsze jedzenie ma zdecydowaną strukturę, smak, wymaga użycia naturalnym przyrządów zwanych w niektórych kręgach zębami... ale i takie jedzenie jest nieprzyzwoicie przyjazne naszemu zdrowiu i kondycji wszelakiej (również intelektualnej - pamiętacie? - chrupanie to pamiętanie... ;-))

W przepisie oryginalnym znajduje się biały ryż i otręby pszenne. Pieczony jest w piekarniku. Ja robię go z brązowego ryżu z dodatkiem otrąb owsianych lub lnianych (przypadkiem wpadłam na takie w ...Biedronce i musiałam wypróbować, taka natura ;-)) czy też zmielonego siemienia. Piekę na grubej żeliwnej patelni. Bardzo mi smakują z dowolnymi dodatkami i faktycznie cukier po nich nie szybuje z orłami pod nieboskłonem, ale potulnie idzie przy nodze!


CHLEB KR - IRL (prawie ;-)
10 sztuk

100 g kaszy jaglanej
100 g ryżu brązowego
½ łyżeczki soli
600 ml wody
4 łyżki tym razem mielonego siemienia złotego (patrz powyższy opis)
1 łyżka kminku (czarnuszki lub maku)
otręby owsiane do obtoczenia

Kaszę, ryż i sól zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i gotujemy na minimalnym ogniu 20 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.
Dodajemy siemię i nasiona, wyrabiamy porządnie ręką, żeby uzyskać zwartą masę.
Formujemy rękami lekko natłuszczonymi placki o średnicy około 10 cm i obtaczamy w otrębach owsianych.
Patelnię żeliwną rozgrzewamy mocno, zmniejszamy gaz, skrapiamy oliwą i układamy placki.
Przykrywamy pokrywką i pieczemy 15 minut.
Przewracamy na drugą stronę i pieczemy dalsze 10 minut.

Na wakacjach nie miałam żeliwnej patelni, więc użyłam grubej stalowej, delikatnie natłuściłam, wyłożyłam papierem do pieczenia i przykryłam, żeby nie wyschły. Też działało i chlebki wyszły znakomite. W ten sposób z patelni schodzą gotowe kromki ;-) 
Przechowywać raczej w woreczku w lodówce, bo na wierzchu mogą się zeschnąć i wymagana intensywność chrupania może nas przerosnąć...


Czasem jednak piekę na blasze wyłożonej papierem przez 1 godz. w temperaturze 220⁰C w formie niewielkich płaskich bułeczek. Na zdjęciu przekrojone z serkiem chrzanowym (przepis na serek wkrótce...). Kroję ząbkowanym nożem do chleba.




Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem