Przejdź do głównej zawartości

Roślinny serek twarożkowy z kminkiem

Mając rejuvelac, mamy bezmiar serów roślinnych :-D
Na początek mój ulubiony z nerkowców z dodatkiem kminku.
Doskonały do świeżego pieczywa na zakwasie!


SER TWAROŻKOWY Z KMINKIEM

1 szklanka nerkowców
½ łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
ok. ½ szklanki dowolnego rejuvelacu (użyłam żytniego stąd)
3 łyżki kminku

Nerkowce dokładnie wypłukać i zalać przegotowaną wodą.
Odstawić do namoczenia na 2 - 8 godzin.
Zblendować z solą i rejuvelakiem do ziarnistości, jakiej oczekujemy od twarożku.
Konsystencja ma być bardzo miękkiego twarożku, wręcz śmietankowego... (później zgęstnieje).
Im bardziej namoczone nerkowce tym mniej rejuvelacu będziemy potrzebować.
(również im silniejszy blender tym mniej potrzeba płynu)
Masę przełożyć do szklanego lub porcelanowego naczynia, przykryć i odstawić w spokojne miejsce o temperaturze pokojowej na 8 - 24 godzin (u mnie 12).
Im dłużej będzie fermentował, tym kwaśniejszy będzie smak twarożku.
Pokrywka, jeśli jest elastyczna, wybrzuszy się a pojemnik otwierany zasyczy (to z tych przyjemnych syków jest ;-))... serek zrobił się pulchny i napowietrzony :-D


Na kawałek folii wysypać połowę kminku, wyłożyć na niego masę twarożkową w kształt walca (jeśli będzie rzadsza, może wyjść mały roślinny wieloryb, ale smaku nie popsuje... ;-)).
Obsypać resztą kminku i zawinąć dość szczelnie folią zawiązując jej końce.
Odstawić do lodówki na dobę, aby zgęstniał.


Uwielbiam z chlebem gryczanym z dodatkiem mąki z teff na zakwasie... mogłabym jeść na każdy posiłek...
Jak wiadomo, siła tkwi w prostocie :-)



... ciepło, domowo, bezpiecznie, z kochanymi dookoła... jak dobrze... :-) 

Komentarze

  1. Muszę to wypróbować!
    Czy uda mi się zrobić rejuvelac z orkiszu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Miyoko Schinner napisała, że można z orkiszu też zrobić. Ja nigdy nie korzystałam z tego ziarna, ale ciekawa jestem, jak wyjdzie. Można prosić o info zwrotne, gdy się uda?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

ulubione posty czytelników

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Chałwa z morwą

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Pankejki z soczewicy

Michałki, michały, michałeczki...

Kiszona fasolka szparagowa

Purpurowa przystawka sułtana czyli modra kapusta w czosnkowym jogurcie

Bułeczki z brokułem w roli głównej