Przejdź do głównej zawartości

Fasolka szparagowa ulubiona

Zielona czy żółta? Lubię obie. Jeśli jest młoda i bez grubych włókien... Niewiele jest paskudniejszych chwil w czasie posiłków niż wyciąganie kawałków tych włókien z czeluści przełyku lub spomiędzy gęsto upchanych w ustach ząbków...brrr... Zdarza się jednak na targowisku fasolka idealna. Jędrna, piękna kolorystycznie - żółta jest żółciutka a zielona zieleniutka, przełamana strzela sokiem... Teraz jest drugi rzut fasolki i wielu ogrodników w obawie przed zbliżającymi się przymrozkami obrywa wszystko, co nadaje się do sprzedaży i tym sposobem można dostać wyjątkowo pyszną :-) Delikatnie ją obgotowuję, żeby zachować kolor i jędrność a wzorem kuchni chińskiej dodaję kilka przypraw i mam na obiad cudowną, lekką sałatkę.


FASOLKA SZPARAGOWA ulubiona

młoda, jędrna, świeża fasolka szparagowa (u mnie im więcej tym lepiej ;-))
tofu naturalne lub bazyliowe
suszone płatki czosnku
papryka chili suszona w płatkach
czarnuszka
olej z pestek dyni tłoczony na zimno nierafinowany
sos sojowy Tamari

Fasolkę wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 20 minut.
Odsączoną posypuję chili, czosnkiem, zgniecioną w palcach czarnuszką i pokruszonym tofu.
Skrapiam sosem sojowym i olejem z dyni.


Najfajniejsze jest, że smakuje świetnie ciepła, po ostygnięciu a nawet następnego dnia. Chętnie biorę ją ze sobą na wyjazd. Wtedy smaki się łączą, splatają a nadal doskonale ze sobą się czują. A ja z nimi :-D

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem