Przejdź do głównej zawartości

Gofry wytrawne z dynią

Gofry to niewątpliwie danie letnie. Gofrownica jednak trochę kosztuje i używanie jej jedynie w czasie 3 miesięcy w roku jest (delikatnie ujmując) nieekonomiczne. Robiłam już gofry z mąką z ciecierzycy ze szparagami ...latem, więc dlaczego nie zrobić gofrów z dynią jesienią? Jest na nią sezon. Kolorowe potężne głowy pysznią się na targowiskowych ladach i żal przechodzić obojętnie wobec takiego bogactwa. Słodkości nieco mam dość i szukając pomysłu na obiad zdecydowałam, że część upieczonej dyni, która ma zostać upchana w pojemniczkach i zamrożona na pyszne zimowe dyniowe ciasta, zostanie wykorzystana do obiadowych gofrów właśnie. Pochmurne niebo trzeba koniecznie rozjaśnić pomarańczowym daniem na talerzu a betakaroten z dyni wzmocni układ odpornościowy przed listopadowymi pluchami.


GOFRY WYTRAWNE Z DYNIĄ
8 sztuk składających się z 5 serduszek jeden ;-)

200 g pieczonej dyni (u mnie Nelson ze skórką)
150 g płatków owsianych (np. bezglutenowych)
30 g mąki z ciecierzycy (4 łyżki)
6 g czosnku (2 ząbki)
16 g cebuli (¼ średniej)
12 cm pora średniej wielkości
20 g mąki gryczanej (½ szklanki)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
spora szczypta (a nawet dwie) świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
kawałek świeżego imbiru
370 ml wody

Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
Resztę składników zmiksować na gładko w blenderze.
Wymieszać ciasto z warzywami.
Gofry piec w gorącej gofrownicy po 8 minut każdy.


Bardzo smakowały z pieczonym tempehem z sosem tatarskim na bazie pieczonej pietruszki... ale o tym innym razem...

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Gryczane kluski kładzione z makiem

Majonez z kalafiora bez oleju

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Chleb fitness

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki