Kocham warzywa.
Za ich karotenoidy, bioflawonoidy, glukozynolany,... wysławiają je lekarze, dietetycy, promotorzy zdrowia i wszyscy zwolennicy zdrowej diety. Ale flawonoidy to także allicyna w cebuli. I choć działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, powoduje rzęsiste łzy... Indole z warzyw krzyżowych działają przeciwnowotworowo a jednocześnie powodują grymas na twarzy konsumenta np. surowej kapusty..."ostre"... Nasza miłość więc bywa ...platoniczna... Z minimalnym kontaktem albo w tłumie kasz, orzechów, mączystych ziemniaków. Dobre i to, ale... no właśnie... Gdyby udawało się częściej upchać więcej tych niezwykłych darów natury w naszych posiłkach? Na szczęście wielką sympatią cieszą się klopsiki, w których można upchać rozmaitość warzyw.
W postaci małych chrupiących kulek wszystko smakuje lepiej :-)
Z tego powodu, gdy zostają w lodówce resztki warzyw, których jakoś nikt nie miał dotąd ochoty skonsumować, robię mieszankę cud i formuję z niej pulpeciki doprawiając stosownie do dominującego składnika.
Za ich karotenoidy, bioflawonoidy, glukozynolany,... wysławiają je lekarze, dietetycy, promotorzy zdrowia i wszyscy zwolennicy zdrowej diety. Ale flawonoidy to także allicyna w cebuli. I choć działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, powoduje rzęsiste łzy... Indole z warzyw krzyżowych działają przeciwnowotworowo a jednocześnie powodują grymas na twarzy konsumenta np. surowej kapusty..."ostre"... Nasza miłość więc bywa ...platoniczna... Z minimalnym kontaktem albo w tłumie kasz, orzechów, mączystych ziemniaków. Dobre i to, ale... no właśnie... Gdyby udawało się częściej upchać więcej tych niezwykłych darów natury w naszych posiłkach? Na szczęście wielką sympatią cieszą się klopsiki, w których można upchać rozmaitość warzyw.
W postaci małych chrupiących kulek wszystko smakuje lepiej :-)
Z tego powodu, gdy zostają w lodówce resztki warzyw, których jakoś nikt nie miał dotąd ochoty skonsumować, robię mieszankę cud i formuję z niej pulpeciki doprawiając stosownie do dominującego składnika.
PULPECIKI Z BATATAMI
12 sztuk
250 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g batata po obraniu (pół średniego)
1 średnia fioletowa cebula
10 cm zielonej części pora
40 g korzenia pietruszki (1 średnia)
30 g selera naciowego (1 średnia gałązka)
2 ząbki czosnku
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonej kozieradki
⅓ łyżeczki nasion kminku
⅓ łyżeczki ziaren kolendry
½ łyżeczki nasion gorczycy
Bataty i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę, czosnek, pora i seler pokroić bardzo drobno.
Kolendrę i kminek podprażyć na suchej patelni 1 minutę, pod koniec dodać gorczycę, zdjąć patelnię z ognia i dalej mieszać, żeby gorczyca się mocno podgrzała, ale nie uprażyła.
Wszystkie warzywa i kaszę z dodatkiem soli wyrobić w misce ręką aż puszczą soki i całość się dokładnie wymiesza.
Zmielone siemię zalać 5 łyżkami mocno ciepłej przegotowanej wody i wymieszać. Dolać jeszcze 3 łyżki wody i zmiksować żyrafą do uzyskania puszystej jasnej gęstej masy.
Przyprawy z patelni zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić.
Do warzyw dodać len i wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie.
Lepić pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Masa będzie bardzo miękka, ale wyschnie w czasie pieczenia.
Układać na blasze nasmarowanej olejem kokosowym i piec 30 minut w temperaturze 200⁰C.
Pulpety po schłodzeniu nabierają zwartości i są doskonałe do zimnego bufetu lub na drugie śniadanie do pracy/szkoły.
250 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g batata po obraniu (pół średniego)
1 średnia fioletowa cebula
10 cm zielonej części pora
40 g korzenia pietruszki (1 średnia)
30 g selera naciowego (1 średnia gałązka)
2 ząbki czosnku
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonej kozieradki
⅓ łyżeczki nasion kminku
⅓ łyżeczki ziaren kolendry
½ łyżeczki nasion gorczycy
Bataty i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę, czosnek, pora i seler pokroić bardzo drobno.
Kolendrę i kminek podprażyć na suchej patelni 1 minutę, pod koniec dodać gorczycę, zdjąć patelnię z ognia i dalej mieszać, żeby gorczyca się mocno podgrzała, ale nie uprażyła.
Wszystkie warzywa i kaszę z dodatkiem soli wyrobić w misce ręką aż puszczą soki i całość się dokładnie wymiesza.
Zmielone siemię zalać 5 łyżkami mocno ciepłej przegotowanej wody i wymieszać. Dolać jeszcze 3 łyżki wody i zmiksować żyrafą do uzyskania puszystej jasnej gęstej masy.
Przyprawy z patelni zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić.
Do warzyw dodać len i wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie.
Lepić pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Masa będzie bardzo miękka, ale wyschnie w czasie pieczenia.
Układać na blasze nasmarowanej olejem kokosowym i piec 30 minut w temperaturze 200⁰C.
Pulpety po schłodzeniu nabierają zwartości i są doskonałe do zimnego bufetu lub na drugie śniadanie do pracy/szkoły.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)