Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki z brokułem w roli głównej

Brokuły - kochane i nienawidzone. Jedni mogliby żyć na samych brokułach, innych ich zapach (co tam zapach - brzmienie nazwy!) potrafi skutecznie wygnać z kraju... może przesadzam... trochę... ale od stołu na pewno wygoni do... Mc coś tam a my ty szczytne zdrowotne cele na półmisku wnosimy;-) Aby brokuły podać jako warzywo do posiłku, należy je umiejętnie ugotować. Absolutnie nie mogą być rozgotowaną papką! Muszą być jędrne, ale nie twarde. Proste? Jak drut... Dlaczego więc tak rzadko spotykam je na swoim talerzu w tej uroczej, jędrnej formie? Wszystko się rozbija o strzałkę... zegarka. Jak mleko zawsze wykipi, gdy na nie patrzymy, tak brokuły dojdą akurat między jednym a drugim naszym zerknięciem do garnka. Rozwiązuję ten problem gotując na parze. Moment "dojścia" jest bardziej rozciągniety w czasie. Prostsze jest natomiast zrobienie kremowej zupy brokułowej, bo zmiksowane nawet zbyt jędrne staną się kremowe. Natomiast nie ma możliwości popsucia konsystencji brokułów w bułeczkach. Wychodzą zawsze wilgotne, żółciutkie, doskonałe do sosów (np.ajwar) i past a nawet samodzielnie jedzone na podwieczorek z kubkiem ulubionego mleka z kurkumą i chili.


BROKUŁOWE BUŁECZKI
6 sztuk

1 szklanka mąki jaglanej (zmilona kasza jaglana)
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżych drożdży
180 ml lekko ciepłego mleka roślinnego (dałam sojowe)
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka chia
2 łyżeczki łuski babki jajowatej lub płesznik
4 duże róże brokuła z łodygami (ok. 100g)

Drożdże rozetrzeć z solą, aż się rozpuszczą, dodać 6 łyżek mleka i 6 łyżek mąki jaglanej, wymieszać, odstawić na 15 minut.
Brokuła zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze na drobne grudki, siemię zmielić na mąkę.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Jeśli masa się kruszy, dodać płyn (mleko liub woda), jeśli nie trzyma się razem - dodać odrobinę mąki.
Foremki na muffiny wysmarować olejem kokosowym, przełożyć do każdej porcję ciasta i odstawić pod przykryciem do podrośnięcia.*
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180⁰C, bułeczki piec 40 minut.

* Nie podrosną jakoś znacząco, ale będą widocznie wybrzuszone na środku.

1 bułeczka:
130 kcal 
23.7 g węglowodanów
1.8 g tłuszczu
4.8 g białka


Komentarze

ulubione posty czytelników

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Michałki, michały, michałeczki...

Chleb fitness

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...