Przejdź do głównej zawartości

Torcik kokosowo - owocowy z myślą o Agacie

Jako gatunek ludzki jesteśmy albo łasuchami albo wytrawnymi wyjadaczami ostrości. To nie badania naukowe, ale moje obserwacje :-)
Czasem jednak niezależnie od naszych preferencji smakowych potrzebujemy upichcić coś smakowicie słodkościowego. Aby nawet odświętny deser był zdrowy a jednocześnie słodki i jeszcze przypadł do gustu tradycjonalistom kulinarnym można przyrządzić niezrównane banoffee pie lub (zmniejszając koszty i czas poświęcony na jego przygotowanie) torcik kokosowo - owocowy. Równie pyszny jeśli podany jako tort lodowy. Wówczas należy go zamrozić trzy godziny przed podaniem i kroić nożem o piłkowanym ostrzu. Przepis źródłowy na masę pochodzi z książki Ingi Sundqvist "Kuchnia wegetariańska", jednak nasze smaki siedzą mocno na swojskim gruncie polskim (jakoś użycie mleka kokosowego nam nie przeszkadza ;-)) i resztę tortu zmodyfikowałam wg swoich upodobań kulinarnych...Tak więc...

...Kremowy, słodziutki, elegancki...





TORCIK KOKOSOWO - OWOCOWY

1 szklanka granoli z goi
1/2 szklanki suszonych moreli
5 jabłek
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
3 duże dojrzałe banany
15 kropel esencji waniliowej
1/4 kg jasnych winogron

Suszone morele zalać wrzątkiem, opłukać i odcedzić. Pokroić w słupki i zmiksować w malakserze razem z granolą na lepką kruszonkę. Dno foremki wylepić masą i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Owoce dokładnie umyć. Winogrona przekroić na ćwierć i wypestkować. Jabłka przekroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych.
Banany obrać i zmiksować z sokiem cytrynowym na mus. Wmieszać do nich winogrona i mleko kokosowe z wanilią. Jabłka razem ze skórką trzeć na tarce o grubych oczkach i sukcesywnie mieszać z masą kokosową. 
Do foremki z dołem tortu wlać masę owocowo-kokosową, stuknąć kilka razy o blat stołu, by usunąć pęcherzyki powietrza. Wyrównać górę i odstawić do stężenia w zimne miejsce.

Przygotować polewę:

6 łyżek oleju kokosowego
3 łyżki karobu
2 łyżki słodzidła wg upodobania
kilka kropel esencji waniliowej
szczypta soli
Olej rozpuścić w ciepłym miejscu, wymieszać z resztą składników i wylać na torcik. Równomiernie rozprowadzić szpatułką. Odstawić do ...stężenia! :-)




Kroić ciepłym, suchym nożem i przechowywać w zimnym miejscu podobnie jak tort tradycyjny.



W piękne wiosenne i letnie dni zazwyczaj dekoruję torcik świeżymi kolorowymi kwiatami.



WAŻNE! Kwiaty muszą być jadalne!!! U mnie są to pierwiosnki, fiołki, stokrotki, floksy, nasturcje, róże. Jeśli nie macie pewności, że dany kwiat jest jadalny, lepiej poprzestać na mniej niezwykłych, ale bezpiecznych. W końcu człowiek chory i tak nie będzie miło wspominał nawet najpiękniejszego tortu... A ten naprawdę wart jest swojej źródłowej nazwy Tort Rajski :-)


Komentarze

  1. Szaleję na tle Twoich przepisów :-D Robisz boskie zdjecia! A że przepisy wstawiasz na zamówienie to już szlachectwo 😘

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej.  Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) - jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale "sklepowe" mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo... Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale... jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź... kupujemy gorzką mąkę... Namawiam więc do wykorzystania blenderów i ...

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba...

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie ...

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwko...

Gdy agar nie sprawdził się w dżemie

W czasie lata zaszalałam z przetworami i zapełniłam piwnicę słoikami po sufit (dość niski, ale jak to brzmi ;-)). Testowałam dżemy zagęszczane agarem  i zamiast gotować owoce długimi godzinami mogłam gotować kilkanaście minut. Działało bardzo dobrze. Dżemy były smaczne, dość gęste i aromatyczne. Problem pojawił niedawno tj. po kilku miesiącach przechowywania. Część dżemów się nieco... rozpłynęła... Czyli stała się po części płynna. Agar przestał działać. Zadziwiające, że dotyczyło to zjawisko tylko części słoików. W reszcie dżem pozostał tak gęsty, że nie opadł po odwróceniu słoika i nie opada nadal. Najwyraźniej to dżem z wyższych sfer i zachowuje się bardzo adekwatnie... :-) W części słoików wyraźnie grawitacja ściągnęła sok w strefy dolne a nakryłam ją, gdy akurat naszym baaardzo młodym gościom smażyłam naleśniki i goście owi zażyczyli sobie smarować je dżemem truskawkowym właśnie. Potrzebowałam więcej niż jednego słoika, sięgnęłam głębiej i... wyciągniętym dżemem (na z...