Czas świątecznych pierniczków minął. Minął tradycyjnie, bo na dobre i zdrowe pierniczki zawsze jest pora i dobry czas. A jeśli wykroimy je w kształcie pięknych serduszek, zawsze jest dobra pora, by nimi obdarować ukochanego/ukochaną, prawda? :-D Pierniczki z pełnego ziarna z dobrocią daktyli, minerałami słonecznika, bez cukru, glutenu, proszków, sody, oleju,... to dodatkowy prezent w postaci zdrowia i witalności. Któż by nie chciał mieć witalności pod dostatkiem??? ;-)
PIERNICZKI WA;LENTYNKOWE
ok. 30 sztuk
ok. 30 sztuk
6 czubatych łyżek (180 g) pulpy daktylowej*
(80 g) pestek słonecznika
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
3 łyżki (40 g) karobu
½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy zbożowej (użyłam Cykorii)
⅛ łyżeczki soli
5 łyżek (50 g) mąki gryczanej **
Słonecznik zmielić na mąkę i wymieszać dokładnie wszystkie składniki (ciasto będzie się kleić). ***
Zawinąć folią i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Ciasto wyłożyć na silikonowa matę lub papier do pieczenia, bardzo delikatnie oprószoną mąką, przykryć sporym kawałkiem folii i rozgnieść dłońmi na gruby placek.
Przez folię rozwałkować na grubość 3 mm, delikatnie zdjąć folię, wykrawać pierniczki w ulubionych kształtach.
Można piec pierniczki od razu na macie/papierze lub przekładać je delikatnie za pomocą szerokiego noża na oprószona mąką blachę.
Osobicie zostawiam na macie razem z kawałkiem "bezpańskiego" ciasta, z którego potem robię trufle piernikowe luib spody do mini tart :-)
Piec 8 - 10 minut.****
Będą miękkie w dotyku, ale twardnieją w czasie stygnięcia.
* Pulpę daktylową zrobiłam mocząc 1 szklankę eko daktyli w ¼ szklanki wody i miksując je na pulpę właśnie. Można jednakże podobną ilość daktyli świeżych zgnieść bardzo dokładnie widelcem wraz z 2 - 3 łyżkami wody.
** Można dodać więcej mąki, by ciasto było mniej klejące, ale otrzymamy wtedy kruche herbatniczki o smaku piernikowym. Można też dodać odrobinę mniej mąki i piec bez rozdzielania, na macie, na której wałkowaliśmy ciasto. Wtedy pierniczki będą miały mięciutkie nawet krawędzie.
*** Zależnie od gustów osoby, której chcemy pierniczki przygotować, można dodać:
- dla miłośników ostrości - ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
- dla miłośników orientalnych aromatów - ¼ łyżeczki kuminu uprażonego na suchej patelni i zmielonego;
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)