Mega szybkie i proste ciastka, jeśli tylko masz ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. A warto mieć jej nieco w lodówkowym zapasie, bo jest świetnym kompanem chyba w każdym daniu 😍
SZYBKIE CIASTECZKA
16 sztuk
400 g jabłek oczyszczonych z gniazd nasiennych, ale nie obranych
450 g ugotowanej kaszy jaglanej
50 g syropu klonowego
2 łyżki cynamonu
½ łyżeczki soli
Jabłka pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrabiać masę, aż się zacznie kleić w ... ciastka...
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta sklejając je natłuszczonymi dłońmi na kształt półkul.
Piec w 190⁰C przez 40 minut.
Wystudzić na kratce.
100 g ciastek to: 124 kcal
0.8 g tłuszczu
27.5 g węglowodanów
2.8 g białka
Słodkie, miękkie ciasteczka z upieczonymi kawałkami jabłek. Cynamon wyczuwalny delikatnie, więc jeśli lubicie mocno cynamonowe wypieki, dajcie go więcej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)