Przejdź do głównej zawartości

Sznycle cebulowe zza kierownicy

Jechałam do domu, gdzie mogłam zabawić tylko chwilę i pędzić dalej. Byłam bardzo głodna. Dom na szczęście gościł moją córcię... Krótki telefon i na szybko w czasie jazdy samochodem wymyślana najprostsza, najmniej skomplikowana receptura... na sznycelki! Resztka kaszy jaglanej została ze śniadania, ciecierzyca z humusu (nie zmieściła się na raz do blendera cała - hurra!), dodać posiekaną cebulę, kilka przypraw i SĄ! W domu okazało się, że córcia serca do siekania cebuli nie miała i została w masie na sznycelki z niej porządna "drwalska" kostka... Machnęłam ręką. w końcu cebula  grubo krojona jest również ;-) 30 minut w piekarniku, smakuję...SMAKUJE...! Przypomniały mi się smaki cebularzy z dzieciństwa... Pycha... Przydałby się sos... Z lodówki mleko sojowe, trochę rejuvelaca (nie miałam czasu bawić się z cytryną), przyprawy, blender. Wyszło dość rzadkie, to nic. Trochę ulubionego zagęszczacza czyli babki jajowatej i wyszły najlepsze sznycle, jakie mogłabym sobie zażyczyć...


SZNYCLE CEBULOWE Z SOSEM KOPERKOWYM
8 sztuk

100 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki dobrze odsączonej
150 g kaszy jaglanej ugotowanej
1 średnia cebula
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki soli (ciecierzyca była niesolona)
¼ łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka siekanego koperku

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Ciecierzycę rozgnieść widelcem.
Cebulę grubo (naprawdę!) posiekać.
Koperek drobno posiekać.
Wszystkie składniki razem ugnieść, wyrobić przez 1 minutę.
Formować niewielkie sznycelki i piec na papierze do pieczenia przez 30 minut.


SOS KOPERKOWY

200 ml mleka sojowego naturalnego
6 orzechów brazylijskich (10 nerkowców lub makadamia czyli delikatnych w smaku)
¼ szklanki rejuvelacu (u mnie z komosy - klik)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 nieduży ząbek czosnku
½ łyżki łuski babki jajowatej
2 pęczki koperku

Mleko z rejuvelakiem, orzechami, czosnkiem, solą i pieprzem miksować przez 1 minutę.
Dodać posiekany koperek i łuskę.
Wymieszać.
Im dłużej stoi, tym gęstsze się robi. Poniżej dokładnie widać napęczniały łuseczki nasion babki niezwykle bogate w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Jeśli więc będziecie podawać sos następnego dnia, użyjcie mniej łuski, albo rozrzedźcie sos mlekiem dorzucając dodatkowy koperek... Ja zdjęcia robiłam właśnie następnego dnia a koperek (jak to u mnie bywa) wyszedł wraz z kanapkami na śniadanie... nie goniłam, zimno było... ;-)


Komentarze

ulubione posty czytelników

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy …

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Jak upiec chleb bezglutenowy plus bułki gryczanki- z własnych wpadek i przypadków

W internecie aż kipi od warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, glutenowych i bezglutenowych. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdego stać na uczestnictwo i dostęp do publikowanych materiałów. Alergie pokarmowe są i tak drogie w obsłudze. Przynajmniej na początku. Chciałabym więc pomóc choćby w kwestii chleba właśnie. Można bowiem w domu upiec bardzo smaczny chleb bezglutenowy na bazie różnych rodzajów mąki. Moją ulubioną jest gryczana. Szybko i łatwo fementuje. Ciasto pięknie rośnie a po upieczeniu chleb jest mięciutki i wilgotny. Jeśli oczywiście zastosujemy kilka haczyków. Coby się ideału owymi haczykami uczepić, a nie wieszać na nich...  cokolwiek... Dla Was więc przygotowałam zestawienie podpowiedzi z mojej praktyki, jak zadbać o ciasto i proces pieczenia, by uzyskać ten efekt.

1. Drożdże,  zakwas czy ferment?
Drożdże - dają suchszy chleb, szczególnie bezglutenowy. Często się kruszący, szybko wysychający. Piekarze dodają więc do takich wypieków tłuszcz. Często zwierzęcy. Ja sta…

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Buraki w cieście nikogo chyba dzisiaj już nie dziwią. Ciasto marchewkowe, buraczane brownie, szpinakowy leśny mech, cukiniowy chlebek na słodko,... Powoli rośnie lista deserów na bazie warzyw. Powoli rośnie ich lista także w moim blogowym kąciku (surowe buraczane pierniczki, surowe ciasto marchewkowe, chlebek bananowy z cukinią, ciasto z pasternakiem). Można dyskutować czy mariaż owoców i warzyw jest zdrowy, bo faktycznie połączenie w jednym posiłku warzyw i owoców bywa dla naszego żołądka i jelit kłopotliwe. Wielu unika więc tego połączenia, by uniknąć ewentualnych niedogodności. Należałam także do takich osób. Zrezygnowałam z tej zasady, gdy dowiedziałam się, że zasada obowiązuje tych ze słabym trawieniem. Cóż to za ulga była! Wiecie jak to jest... Rozluźniacie pasek i brzuch wyskakuje jak z sprężyna... Odreagowanie, gdy trzeba było się wyrzec czegoś fajnego, smacznego, bywa potężne i nieco przesadzone. Zapierałam się wcześniej niejako  na siłę. Wiecie, wciągnąć brzuch, zapiąć pase…