Czytelnictwo ponoć w Polsce spada... Ludzie nie czytają książek... Czy to znaczy, że nie czytają wcale, czy tylko wybierają wersje elektroniczne? Niestety, media elektroniczne okazały się tylko zasłoną dymną, gdyż w tych mediach Polacy głównie... oglądają filmy :-( Nie wnikam w rodzaj filmów, bo wolę zachować resztki nadziei ;-) Jednak w ramach zachęty:
Osobiście zaczynam ograniczać kupowanie książek, bo już brak półek, by stawiać kolejne tomiska a i jakość publikacji (średnio) leci w dół, więc żal bardzo nie jest. Pojawiają się jednak od czasu do czasu ciekawe pozycje. Ostatnio wpadła mi w ręce książka "Jak nie umrzeć przedwcześnie, co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem" dr Michaela H. Gregera i Gene'a Stone'a. Niby żadna specjalna nowość, ale okazała się solidnym zbiorem wniosków z ogromnej ilości badań (wszystkie przytaczane w przypisach!) w dziedzinie wpływu żywienia na zdrowie. Tam też znalazłam ciekawą informację nt. znoszenia czucia bólu głowy. Podając donosowo osobom cierpiącym na klasterowy ból głowy kroplę kapsaicyny uzyskiwało się zniesienie odczucia bólu w części głowy znajdującej się po stronie dziurki nosa, do której kapsaicynę zakroplono... Podobny skutek pojawił się przy podawaniu doustnym kapsaicyny w przypadku bólu jelit...
Czy więc można użyć sobie przy bólu głowy wcinając czekoladę z chili? Niekoniecznie, bo właśnie czekolada często bóle głowy powoduje. Można natomiast zrobić w kilka minut trufle, które smakiem przypominają czekoladowe, ale są z karobem (leczniczy na podrażnione jelita) a wzmocniony smak odrobiną chili (baaaardzo smaczne) dają tyle przyjemności, że trzeba zamykać je w dalekim kącie lodówki, żeby trudniej było po nie sięgać, bo zje się je zdecydowanie za szybko ;-) Przyjemność jednak zawsze związana jest z produkcją endorfin a te działają przeciwbólowo, więc wszystko pasuje ;-)
TRUFLE POMARAŃCZOWO - KAROBOWE Z CHILI
10 sztuk
3 świeże daktyle Medjool lub 6 popularnych Mozafati
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 łyżka karobu
spora szczypta chili
2 łyżki soku pomarańczowego
⅛ łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
2 łyżki ekspandowanego amarantusa
¼ łyżeczki cykoriady lub rozpuszczalnej kawy zbożowej
szczypta soli
Daktyle sparzyć i opłukać.
Zgnieść z sokiem pomarańczowym i cykoriadą/kawą na miazgę.
Wymieszać osobno orzechy, len, karob, chili, sól i skórkę.
Połączyć z daktylami.
Dodać amarantus.
Wyrobić widelcem na jednorodną masę, formować trufle.
Można obtoczyć w dodatkowej porcji zmielonych/posiekanych orzechów lub karobie.
Schłodzić w lodówce.
Pychotka!!! Niebo w gębie!!! I nie da się, po prostu nie da się poprzestać na jednym trufelku!!!
OdpowiedzUsuń:-) Dlatego lepiej przygotować w niewielkich ilościach :-) Taka oszczędnościowa kuchnia ;-)
UsuńDomowe sposoby na ból głowy, takie jak odpoczynek, picie odpowiedniej ilości wody, aromaterapia czy lekki masaż, mogą czasami przynieść ulgę. Warto jednak pamiętać, że powtarzające się lub silne bóle głowy wymagają profesjonalnej oceny lekarza w celu ustalenia przyczyny i odpowiedniego leczenia.
OdpowiedzUsuń