Przejdź do głównej zawartości

Imbirowy sernik fasolowy z dynią

Z kierowanych wciąż do mnie pytań: A skąd ty bierzesz białko??? wynikało by, że weganie cierpią na chroniczne niedobory białka...Otóż, dla ogólnej informacji, ja białko biorę np. z fasolki, albo słonecznika, albo kaszy,... białko jest wszędzie! Prawie... Jest również w dyni a nawet w jabłku i kiwi... Zadziwiające, ale każda roślina ma w swoim składzie białko. Niedobory białkowe mogą się zdarzyć u wegan w przypadku głodowania albo jedzenia...wysoko przetworzonej żywności, bo na przykład w takim oleju próżno by go szukać, albo w cukrze, occie, soli,... Może się zdarzyć w przypadku stosowania diety bardzo ubogiej: tylko biały chleb z margaryną popijany kawą... Ale czy istnieje ktoś jadający tylko takie produkty? Bywało tak w czasie wojny albo w niehumanitarnych więzieniach... Chociaż znam również historie ludzi, którzy przeszli przez takie ekstremalnie trudne chwile (a konkretnie lata całe), u których nie stwierdzono deficytów odżywczych, poza ogólnym osłabieniem wynikającym z niewielkiej podaży kalorii. To byli ludzie, którzy mieli potężnego wewnętrznego ducha, a raczej Ducha... Ta cecha ujawnia się zawsze w sytuacjach gnębienia ludzi przez ludzi...
My mamy przywilej życia w warunkach względnie komfortowych, więc bezpieczniej nie lekceważyć darów, które mamy w domach, ogrodach lub przynajmniej mieć je możemy, na rzecz eksperymentowania w dziedzinie niedożywienia. Zresztą wspomniani duchowi giganci w warunkach "pokojowych" nigdy nie nadużywali praw natury licząc na cuda... Przyjmowali dary przyrody z wdzięcznością i szacunkiem. Możemy się śmiało tego uczyć, szczególnie, że są to dary tanie i łatwo dostępne :-)
Poszukując prostego, ale ciekawego deseru, zawędrowałam w rejony dyniowo - fasolowe (białko! ;-)), czego rezultatem jest deserowe ciasto, którego przetworzenie wymaga kilku składników, miksowania i upieczenia. Proste, prawda?


IMBIROWY SERNIK FASOLOWY Z DYNIĄ
tortownica o średnicy 24 cm

300 g upieczonej dyni Hokkaido (słodycz i kolor)
400 g ugotowanej fasolki Średni Jaś (struktura kremowa)
60 g ugotowanej kaszy jaglanej (bez kaszy??? nieeee...)

150 g słonecznika (tłuste nasionka nadają kremowość sernikowi)
200 ml mleka owsianego (lekko słodkie i gęstnieje przy pieczeniu)
75 ml soku z cytryny (sernik musi być lekko kwaskowy)

skórka z jednej eko-cytryny (aromat!)
3 łyżki stewii (jeśli chcemy baaardzo słodki, dajmy 4 łyżki)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dla pewnego związania i puszystości masy)
2 łyżki inuliny (nadaje delikatną kruchość)
1 łyżeczka mielonego imbiru (idealny z cytryną i dynią!)
1 łyżka octu ryżowego (niech trochę podrośnie... ;-))

Słonecznik zalać wodą i odstawić do napęcznienia ziaren
Odcedzić i dokładnie wypłukać.
Zmiksować z mlekiem, kaszą i cytryną na gładki mus.
Dynię zmiksować osobno.
Fasolę zmiksować z musem słonecznikowym, dodać mus dyniowy i znów zmiksować.
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na foremki wyłożonej papierem lub natłuszczonej i wysypanej zmiksowanymi okruchami chleba np. gryczanego ;-) i piec 50 minut w temperaturze 180⁰C.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić w nim sernik do wystudzenia.
Wystudzony wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej całą noc), aby stężał.
Podawać z musem z czerwonej porzeczki...


MUS PORZECZKOWY

1 szklanka czerwonej porzeczki świeża lub mrożona
2 łyżeczki łuski babki jajowatej
słodzi do smaku (używam ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru kokosowego)
szczypta soli

W przypadku porzeczki mrożonej należy ją rozmrozić zostawiając w temperaturze pokojowej na 4 godziny lub wstawiając do piekarnika nastawionego na 50⁰C na pół godziny.
Zmiksować owoce z solą i słodzikiem na mus.
Wmieszać łuskę babki i odstawić na 30 minut.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję, mam pytanie: w jakiej formie dodajesz stewię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Stewię dałam z "PureVia stewia" , jest z dodatkiem erytrytolu jak napisali na opakowaniu... Mam nadzieję, że posmakuje także i Tobie. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Uwaga, dzisiaj będzie sporo do czytania. Temat niezwykle interesujący w kontekście zalewu propagowanymi dietami w stylu keto, posądzającymi węglowodany o wszystko, co najgorsze. A to przecież o IG idzie... Mam nadzieję, że i do celu dojdzie...my... Myślałam o podzieleniu tego posta na kilka części, ale chyba wygodniej będzie podać wszystko w jednym miejscu, żeby nie trzeba było później skakać po kilku postach, żeby zminimalizować ryzyko wszamania niekorzystnych zestawień kulinarnych. Jest tych informacji trochę, bo temat mi baaaardzo bliski, przetrawiony/przyswojony/sprawdzany przez ostatnie 10 lat z organicznej potrzeby własnej. Czyli jak zawsze: piszę to, co przeżyłam i sprawdziłam na sobie i bliskich :-D
To startujemy:


Dieta Low GI czyli o niskim indeksie glikemicznym,stała się popularna kilka lat temu. Ostatnio nieco mniej się o niej mówi. Hm, wśród ludzi chyba nic nie trwa wiecznie. Dotyczy to również modnych diet ;-) Jednak wpływ indeksu glikemicznego spożywanych potraw na nasze…

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Zabawa w kolory zdrowia trwa :-D Tym razem na dodatek w stylu gospodarskim. Niedawno odkryłam na nowo kiszonki i wytrwale kiszę wszystko, co popadnie. Padło też i na buraki. Barszczyk do picia, z buraków zrobiłam pyszny barszcz ukraiński ale zostało co nieco...
Wczoraj namoczyłam też słonecznik na pastę, ale buraki zostały, ziarenka słonecznika pięknie napęczniały, aż prosiły się o bliższy związek. Takiego smaku chyba niewiele osób miało okazję spróbować. Piękna wrzosowa pasta z razowym chlebkiem z gara, mniaaaam!



W dodatku reguluje funkcjonowanie jelitek i tym sposobem wzmacnia oporność. Nie traci nic (surowe przecież) z walorów antynowotworowych buraków. Dla diabetyków ważna informacja: niski indeks glikemiczny kiszonych buraków wynika z samej istoty kiszenia. Bakterie kwasu mlekowego wykorzystują cukier, by się mnożyć. Dlatego kiszonki są dla diabetyków bezpieczne.




1 szklanka namoczonego słonecznika
1 czubata szklanka pokrojonych w kosteczkę mocno ukiszonych buraków (jeśli zawierus…

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Zbóż glutenowych nie jem od dłuższego już czasu. I bardzo mi takie jedzonko odpowiada. Co tam jedzonko, przygotowanko jedzonka! Jakaż ulga po sklejonych glutenem deskach, gąbkach z glutami nie do rozpuszczenia, kłaczkami wciśniętymi w oczka cedzaka jak pies w kąt pełen marchewek... (jeśli jest amatorem tychże oczywiście... nasz Ernest jest, oj, jest...). Bezglutenowo - bezproblemowo. Tak jelitowo jak i kuchennie. Gdy wpadł mi filmik bardzo uporządkowanej Haghineh klik o pysznym chlebku rodem z kuchni armeńskiej, pomyślałam, że mariaż placka z ogromną ilością ziół to coś absolutnie dla mnie. Rzecz jasna, nie chciałam używać mąki pszennej ani orkiszowej. Padło na gryczaną, jako najlepiej klejącą się. Aby mieć pewność, że będzie się dobrze sklejał, dodałam trochę mąki z brązowego ryżu. Zadziałało. Placek upiekł się szybko, smakowicie wilgotny wewnątrz, przypieczony na zewnątrz, aromatyczny, sycący. Jingalov z ogrodowymi ziołami wczesnej wiosny z pewnością będzie nam towarzyszył przez ca…

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje... czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba prak…

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Buraki w cieście nikogo chyba dzisiaj już nie dziwią. Ciasto marchewkowe, buraczane brownie, szpinakowy leśny mech, cukiniowy chlebek na słodko,... Powoli rośnie lista deserów na bazie warzyw. Powoli rośnie ich lista także w moim blogowym kąciku (surowe buraczane pierniczki, surowe ciasto marchewkowe, chlebek bananowy z cukinią, ciasto z pasternakiem). Można dyskutować czy mariaż owoców i warzyw jest zdrowy, bo faktycznie połączenie w jednym posiłku warzyw i owoców bywa dla naszego żołądka i jelit kłopotliwe. Wielu unika więc tego połączenia, by uniknąć ewentualnych niedogodności. Należałam także do takich osób. Zrezygnowałam z tej zasady, gdy dowiedziałam się, że zasada obowiązuje tych ze słabym trawieniem. Cóż to za ulga była! Wiecie jak to jest... Rozluźniacie pasek i brzuch wyskakuje jak z sprężyna... Odreagowanie, gdy trzeba było się wyrzec czegoś fajnego, smacznego, bywa potężne i nieco przesadzone. Zapierałam się wcześniej niejako  na siłę. Wiecie, wciągnąć brzuch, zapiąć pase…