Hurma, hebanek, hebanowiec, persymona, sharon, szaron, szarona - brzmi znajomo? Miejscami, prawda? Wiele lat temu dostałam korkowe podstawki pod kubki z pięknymi rysunkami owoców. Jeden z nich podpisany był persimmon... Pojęcia wtedy nie miałam co to takiego...
Faktycznie są to nazwy tego samego owocu uwielbianego przez smakoszy słodyczy. Jego dojrzały miąższ jest soczysty, aksamitny wręcz puszysty. Z całą zaś pewnością puszyste są koktajle z nim robione. Puszyste i słodziutkie :-)
Owoc jest tak popularny, że znalazłam w sieci strony poświęcone przepisom na bazie kaki!
Drzewa kaki rosną w strefie międzyzwrotnikowej, więc dla nas są owocami absolutnie egzotycznymi. I jak to z egzotycznymi owocami bywa - nie wiadomo dokładnie, jak powinny smakować dojrzałe, jak smakują dojrzałe na drzewie. Te, które znajdujemy na sklepowych półkach są potomstwem wychowanym "na obczyźnie". Część charakterologicznej spuścizny przodków utraciły bezpowrotnie. Żadne gazy, opryski czy napromieniowania nie uczynią z nich prawdziwych kaki... Trochę żal, ale nie tylko... Otóż z kaki wiąże się pewien problem. Niedojrzałe owoce mają w swoim składzie substancje (taniny), które w kontakcie z kwasami żołądkowymi tworzą niestrawialne dla człowieka (ale i zwierząt) związki. Wśród zwierząt zdarzają się nawet przypadki śmiertelne. Musimy pamiętać, by jeść TYLKO dojrzałe owoce, gdyż większe spożycie (wg Wikipedii 1 kg) niedojrzałych może prowadzić do zatorów jelitowych przez niestrawione resztki. Dojrzałe natomiast są zupełnie bezpieczne, słodkie, smaczne i (mimo nienaturalnych sposobów dojrzewania) zdrowe :-D
Piękne podstawki odeszły w niebyt przeżarte zębem entropii... pojawiły się natomiast autentyczne persimony vel kaki.
Chętnie wykorzystałam je do upieczenia jaglanych chrupiących gofrów, które z owocami nabierają tej charakterystycznej intensywnej egzotycznej słodyczy... a przy ich pieczeniu w kuchni pachnie, jakby spacerowało się deptakiem nad morzem... Widok za oknem (moim, mieszkam daleeeko od morza...) funkcjonuje wtedy jak bardzo realistyczny film :-D
GOFRY JAGLANE Z KAKI
8 sztuk po 5 "serduszek" ;-)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej ciepłej)
1 szklanka mleka owsianego waniliowego **
3 czubate łyżki mąki owsianej
2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
1 mały owoc kaki lub pół dużego
szczypta soli
Kaszę z mlekiem i solą zblendować na bardzo gładko.
Dodać pokrojony grubo owoc kaki i zmiksować krótko (nie robić budyniu, on i tak się sam z ciasta zrobi ;-))
Do ciasta wmieszać mąkę owsianą i ciecierzycową*.
Odstawić ciasto na 1 - 2 godzin.
Piec każdą porcję 8 minut na średniej mocy grzania.
Jeść póki chrupiące :-)
* Mąka z ciecierzycy kiepsko się miesza z emulsjami (łatwiej z wodą). Dla ułatwienia można przed wcześniej odłożyć do miseczki pół szklanki ciasta i do tej porcji wmieszać mąkę i dopiero taką mieszaninę dodać do ciasta gofrowego.
** Mleko owsiane waniliowe przygotowuję z płatków owsianych ( płatki : woda = 1 : 4 ) i wstawiam do lodówki ze strączkiem wanilii po zużyciu jego ziarenek do bardziej szczytnych celów ;-) Po kilku godzinach mleko nabiera pięknego waniliowego aromatu :-)
GOFRY JAGLANE Z KAKI
8 sztuk po 5 "serduszek" ;-)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej ciepłej)
1 szklanka mleka owsianego waniliowego **
3 czubate łyżki mąki owsianej
2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
1 mały owoc kaki lub pół dużego
szczypta soli
Kaszę z mlekiem i solą zblendować na bardzo gładko.
Dodać pokrojony grubo owoc kaki i zmiksować krótko (nie robić budyniu, on i tak się sam z ciasta zrobi ;-))
Do ciasta wmieszać mąkę owsianą i ciecierzycową*.
Odstawić ciasto na 1 - 2 godzin.
Piec każdą porcję 8 minut na średniej mocy grzania.
Jeść póki chrupiące :-)
* Mąka z ciecierzycy kiepsko się miesza z emulsjami (łatwiej z wodą). Dla ułatwienia można przed wcześniej odłożyć do miseczki pół szklanki ciasta i do tej porcji wmieszać mąkę i dopiero taką mieszaninę dodać do ciasta gofrowego.
** Mleko owsiane waniliowe przygotowuję z płatków owsianych ( płatki : woda = 1 : 4 ) i wstawiam do lodówki ze strączkiem wanilii po zużyciu jego ziarenek do bardziej szczytnych celów ;-) Po kilku godzinach mleko nabiera pięknego waniliowego aromatu :-)
gofrownica mi siadla :(
OdpowiedzUsuńOj, szkoda... moja córka chce pożyczyć, bo nie używa ;-)
UsuńWitam, czy kaszy jaglanej ma być jedna szklanka przed ugotowaniem czy po ugotowaniu? Jesli po ugotowaniu, to ile kaszy należy użyć do gotowania?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witaj Dominiko, kaszę dodaję już ugotowaną. 1 szklanka ugotowanej to trochę ponad 1/3 szklanki suchej gotowanej w podwójnej ilości wody. Ja gotuję zawsze więcej kaszy i trzymam w lodówce używając prawie codziennie do różnych celów :-) Taki must have ;-)
Usuń