Nie raz zdarza się, że po obiedzie zostaje nieco ugotowanego ryżu. Lubię zmieniać rodzaje ryżu. I tak ostatnio padło na czarny jaśminowy. Okazał się nieco klejący, zwarty i bardzo smaczny. Pasował doskonale do potrawki z letnich warzyw. Jednak zawsze kasze czy ryż gotuję w większej ilości niż na bieżące zjadaie. Ot, żeby, żeby mieć coś ciekawego na kolację lub śniadanie dnia następnego. Ryż jaśminowy jest delikatnie słodki a klejąca konsystencja aż prosiła się o użycie go do jakiejś zapiekanki. W koszyku zostało ostatnie jabłko. Orzechy natomiast miewam zazwyczaj w zapasie. Włoskie szczególnie jako, że są doskonałym źródłem NNKT z idealnym stosunkiem kwasów omega 3 : omega 6... Znacie już tą formułkę na pamięć, ale i tak warto sobie czasem przypomnieć ;-)
ŚNIADANIOWE BATONY Z RYŻEM, JABŁKIEM I CYNAMONEM
180 g ugotowanego czarnego ryżu jaśminowego (może być każdy nieco klejący)
1 średnie jabłko
8 orzechów włoskich
1 - 2 łyżki chia (lub więcej, gdy jabłko jest bardzo soczyste)
1½ łyżeczki cynamonu
spora szczypta soli
½ łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)
Jabłko zetrzeć na średnich oczkach tarki.
Wszystkie składniki doładnie wymieszać i odstawić na minimu godzinę.
Na papierze do pieczenia z gęstej już masy uformować placek o grubości 1 cm, delikatnie pokroić na batony.
Piec 35 minut w temperaturze 180⁰C.
Podzielić na pojedycze batony po wystudzeniu.
100 g batona to: 180 kcal
4.5 g tłuszczu
33 g węglowodanów
3.5 g białka
Nieco klejące, lekko wilgotne, delikatnie słone, idealnie pasują jako uzupełnienie owocowego śniadania pod postacia sałatki lub koktajlu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)