Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka z melasą karobową - bezglutenowe

Lekko dymny słodki posmak pozostawiający w ustach aromat chałwowy... Pomysł zaczerpnięty z Atelier Smaku, ale odchudzony kalorycznie, i tańszy, bo użyłam mąkę gryczaną zamiast teff plus niski IG. Reszta? Sami spróbujcie, ja idę ogródkować, żeby nie być wyrodną matką i żoną, i nie zjeść wszystkich samej ;-)


KRUCHE CIASTECZKA Z POSMAKIEM CHAŁWY
40 sztuk

2 szklanki mąki gryczanej
5 łyżek tahini
5 łyżek melasy karobowej (niezbędna, aby uzyskać dymny smaczek)
5 łyżek sezamu
spora szczypta soli

Wszystkie składniki poza sezamem dokładnie mieszać, aż całość zgęstenieje.  Najlepiej silikonową szpatułą.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dłońmi formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, spód "zamaczać" w sezamie i układać na blasze.
Widelcem można wycisnąć na wierzchu paseczki lekko spłaszczając ciastka. Uzyskujemy coś na kształt gnocci :-)
Piec 15 minut w 190⁰C.

Pyszne jeszcze ciepłe. 



Następnego dnia rankiem twarde, ale z czasem miękną, więc lepiej przechowywać je w szczelnym pudełku.



I to już koniec... nie ma już nic... ;-)

Komentarze

  1. Witam
    Uwielbia mąkę gryczaną i szukam inspiracji. I o to trafiłam tu ⬆ poraz pierwszy ☺
    Moje pytanie czy melase można zastąpić gorzkim kakao ?
    Dziękuję i pozdrawiam z lekkim deszczykiem ☔⛅🌂🌞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło powitać po raz pierwszy! W tych ciasteczkach melasa karobowa ma poslodzic i nawilżyć masę. Kakao nie zadziała w ten sposób. Lepiej sprawdzi się syrop klonowy lub daktylowy, ale mniejsza ilość. A grykę polubiłam w każdej postaci i używam chyba w każdy możliwy sposób... Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Ciasto buraczane typu brownie z kremem karobowym

Zielona pasta z ciecierzycy i pora

Seler pieczony w soli

Ciasteczka z ciecierzycą w dwóch odsłonach

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Kawowy mus z kaszy gryczanej porankiem