Przejdź do głównej zawartości

Swojskie superfood czyli bezglutenowy słonecznikowy sernik bez sera

Słonecznik jako przekąska dla siedzących na trzepaku dzieciaków przeszedł do historii. Dostęp do smakowych, prażonych, pieczonych, i co tam kto jeszcze wymyślił |(żeby zyski rosły) ziarenek wyparł skubanie, od którego moje dziecinne paluszki były obolałe a nawet wręcz opuchnięte... Nic jednak nie zniechęcało nas do sięgnięcia po następną porcję (to się nazywa ...uzależnienie? ;-)) Nie przypuszczałam wtedy, jaką bombą witaminowo-mineralną są te malutkie ziarenka! Ktoś zadał sobie nieco trudu, by zrobić zestawienie wartości zdrowotnych kilku ziaren i wyłonił się mu słonecznik właśnie, jako najtańsze źródło witamin B, E i soli mineralnych, łatwe do zastosowania w codziennej diecie. Przy okazji trafiłam na kilka przepisów na serniki ze słonecznika i pomyślałam, że czas i na mój nadszedł ;-) Tradycyjnie zmieniłam proporcje i składniki obniżając IG wypieku, eliminując przy okazji maksymalnie cukier i mąkę glutenową. Wyszedł serniczek wilgotny, puszysty i aksamitny. W sam raz na letnie przyjęcie :-D




SERNIK SŁONECZNIKOWY bezglutenowy
tortownica o średnicy 24 cm

1 szklanka płatków owsianych

8 kromek razowego pieczywa na zakwasie (u mnie chleb gryczany)
½ szklanki orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
szczypta soli

400 g łuskanego słonecznika
1 czubata szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki cukru waniliowego (z wanilią!) 8 g
1 laska wanilii (dla tradycjonalistów kilka kropel aromatu waniliowego)
sok z 2 cytryn
skórka otarta z jednej cytryny (bio)
6 czubatych łyżek ksylitolu
1 czubata łyżka inuliny
1 czubata łyżka mąki gryczanej
1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Słonecznik zalać wodą i odstawić na kilka godzin (optymalnie całą noc).
Płatki zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut.
Chleb pokroić w grubą kostkę i podpiec 10 minut w 180⁰C. Odstawić.
W blenderze zmiksować namoczone płatki z 600 ml ciepłej wody. Przecedzić przez gęste sito lub ściereczkę, by uzyskać gęste mleko owsiane.

Zmiksować na gładki mus namoczony słonecznik, 3 szklanki zrobionego mleka owsianego, słodziki, wanilię, sok i skórkę z cytryny, sól.
W masę sernikową wmieszać mąki. Odstawić.

Kostki chleba zmiksować z orzechami na drobną kruszonkę.
Dodać olej kokosowy, masło orzechowe i szczyptę soli. Wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć chleb z orzechami, ugnieść i podpiec 10 minut w 180⁰ C.
Na podpieczony spód wyłożyć masę sernikową, stuknąć tortownicą o blat kilka razy, by wyrównać wierzch masy.
Piec 1 godzinę w 180⁰ C. Pozostawić do ostudzenia w formie w wyłączonym piekarniku..
Schłodzić w lodówce.
Udekorować malinami, truskawkami lub borówkami. Ja najbardziej lubię nieco pogniecione przed samym podaniem ;-)




Jeśli ktoś ma szaloną ochotę na karmel, można zmiksować daktyle z odrobiną gorącej wody, posmarować nimi sernik i wierzch posypać prażonymi orzeszkami.

Przepis można uprościć stosując "sklepowe" mleko i rezygnując ze spodu, ale nieco wytrawny spód chlebowy dodaje fajnego akcentu a sklepowe mleko jest ...rzadkie i trzeba wtedy dodać mniej natomiast bardziej konkretne w smaku (waniliowe lub orzechowe)... Wierzch można ozdobić owocami, karmelem z daktyli, lukrem czy dowolnym ulubionym dodatkiem :-)

UWAGA! To nadal kaloryczny deser! Odpowiedni tylko dla osób, które nie mają zaburzeń odczuwania sytości ;-) Słonecznik pochodzący z naszych rodzimych upraw ma więcej tłuszczu niż ten, który jest uprawiany na terenach dalej na południe (Mołdawia, południowa Ukraina, Węgry). Zdumiewa mnie elastyczność świata roślin... Te same gatunku żyjące w różnych rejonach świata, w różnych warunkach środowiskowych, klimatycznych, inaczej budują swoje organizmy! Genetycy są zaskoczeni fluktuacją aktywności ich genów. Jedne są aktywowane do pracy, inne wyciszane, zależnie od wielu czynników, których my nawet nie zauważamy. Zastanawiam się, na ile nasze, ludzkie geny odpowiadają na zmiany środowiska? Nawet na te, których nie zauważamy? Przecież my sami w dużej mierze kształtujemy środowisko. Nie tylko to zewnętrzne (tu akurat taki mierny wpływ miewamy :-( a może :-)?), ale i wewnętrzne (tak, myślę o śnie, wypoczynku, wyborze woda-cola, cukier-owoc, smażone-surowe). Nawet nasze myśli generują impulsy do produkcji różnorodnych chemicznych substancji w naszym mózgu i całym organizmie! Słowa mędrca: "Wreszcie, bracia, myślcie tylko o tym, co prawdziwe, co poczciwe, co sprawiedliwe, co czyste, co miłe, co chwalebne, co jest cnotą i godne pochwały." znajdują swoją naukową dokumentację :-) A to znany od 2000 lat list do przyjaciół apostoła Pawła mieszkających ówcześnie w Filipii... 


Komentarze

  1. Te maliny na samym czubku dodają jeszcze więcej uroku temu "sernikowi" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie i mam wszystkie składniki :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)

ulubione posty czytelników

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba pra

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Tortilla z komosy czyli ziarno w roli głównej

Ziarno w roli głównej . Kiedyś podstawa menu. W postaci placków, klusek, kasz, mamałygi w przeróznych wersjach. U nas niegdyś był to podpłomyk z żyta, gryki, potem orkiszu. No tak kieeeeedyś. Teraz wszędzie króluje pszenica. W piekarniach podpłomyki pszenne, bułki pszenne (czasem z dodatkiem żyta), pierogi pszenne (bywają ostatnio gryczane czyli z dodatkiem kilkuprocentowym gryki...), naleśniki pszenne. Ba! Tortille (klasycznie z kukurydzy) też pszenne. Lavasze pszenne. Ciabatty pszenne. Wszędzie pszenica. Zdominowała każdy talerz i każdą (prawie) potrawę. Im więcej jej spotykam, tym wiekszą mam ochotę, by pokazywać alternatywy dla pszenicy. Przecież taka wszechobecność jednego ziarna odbiera radość smakowania różnorodności. Ze zdrowotnego punktu widzenia też nieciekawie. Żaden organizm nie wytrzyma tak jednostronnej diety. Nietolerancje pokarmowe czekają u progu. Jeśli też widząc tą monotonię, macie ochotę na większą rozmaitość, polecam spróbować tortilli z komosy. Wiem, ziarno nie n

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej.  Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) - jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale "sklepowe" mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo... Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale... jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź... kupujemy gorzką mąkę... Namawiam więc do wykorzystania blenderów i