Przejdź do głównej zawartości

Znów słonecznik...w majonezie...

Fascynacja możliwościami słonecznika trwa w najlepsze. Tłuszcze w nim zawarte skłoniły mnie do szukania zastosowań w rejonach majonezowo-śmietankowych. Zagęszczacze w formie dodatkowych olejów są absolutnie zbędne. Potrzeba jedynie dobrego jakościowo słonecznika, który po namoczeniu zachowa przyjemny smak i nie zgorzknieje... Majonez idealnie smakuje jako smarowidło do buraczanego pieczywa. Idealnie... Pochłonęłam wieeele kromeczek....;-)



MAJONEZ SŁONECZNIKOWY

½ szklanki łuskanego słonecznika
½ łyżeczki gorczycy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 mały ząbek czosnku
1 ½ łyżki soku z cytryny
szczypta kozieradki
⅔ - ¾ szklanki mleka sojowego naturalnego

Słonecznik opłukać i zalać przegotowaną wodą, odstawić na kilka godzin. 
Odsączyć i opłukać.
Wszystkie składniki zblendować bardzo gładko.


Jest majonez? Jest imprezka! :-D Co tam chipsy, chrupki i inne... Dobry majonez potrafi uratować każdą imprezę, każde danie (no, może z lodami się nie udać...) i dobry humor. Zawarty w słoneczniku magnez, witaminy B i E działają niezmiennie od stworzenia świata, jeśli się je uszanuje i nie zniszczy temperaturą albo skomplikowanym przetwarzaniem. W tym przepisie szanujemy i produkt, i konsumenta. Używając ziarenek bio szanujemy nawet planetę a jedząc wege też i cudze życie, i swoje. Nazywam to prawdziwym panowaniem. W taki sposób właśnie zapanował Adam nad ziemią, bo i Bóg tak panuje (1 Mojżeszowa 1: 26). 
Swoje panowanie zaczął od nazwania zwierząt a nie zjedzenia ich... jak i Bóg poprzez nadawanie imion (Adam, Abram/Abraham, Saraj/Sara Jakub/Izrael, Szymon/Piotr) obrazuje przyszłość, daje zachetę i okazuje zrozumienie. To na Jego obraz czujemy, tęsknimy, kochamy, obdarzamy czułością i troską... Jakub w swoim liście napisał: Wszelki datek dobry i wszelki dar doskonały zstępuje z góry od Ojca światłości; u niego nie ma żadnej odmiany ani nawet chwilowego zaćmienia.1:17 Tylko światłość, żadnej ciemności czy choćby zaćmienia, nawet na chwilę... :-D

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem