Przejdź do głównej zawartości

Świeży sos do placków

Placki to miłość dzieci, młodzieży i dorosłych. Przyjemnie zjeść takie lekkie, zostawiające motyle w brzuchu zamiast tradycyjnej ciężkości ;-) Najbardziej lubię z różnymi warzywami i ziołami. Dla podkreślenia tej cudownej lekkości i ziołowego smaku, podaję zielony sos, który zielony jest z nazwy i składników, bo kolor jest baaardzo subtelny. Natomiast smak konkretny, świeży, wyraźnie selerowy, choć wcale nie w oczywisty sposób. Sąsiad, który lubi zgadywać skład potraw, optował za majonezem, musztardą, porem.... :-) A to seler dubeltowy czyli naciowy i nać korzeniowego :-D



ŚWIEŻY ZIELONY SOS

1 szklanka nerkowców
sok z 1 cytryny
5 gałązek selera naciowego z liśćmi
2 młoda gałązka selera korzeniowego
½ szklanki wody
½ łyżeczki przyprawy warzywnej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
spora szczypta soli

Nerkowce wypłukać i zalać wodą na kilka godzin.
Odcedzić.
Orzechy razem z resztą składników zblendować na gładki sos.



Komentarze

ulubione posty czytelników

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Genialna kanapka Ann Esselstyn z hummusem i cytrynowym jarmużem

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Chałwa z morwą

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Pankejki z soczewicy

Michałki, michały, michałeczki...

Kiszona fasolka szparagowa

Purpurowa przystawka sułtana czyli modra kapusta w czosnkowym jogurcie

Bułeczki z brokułem w roli głównej