Placki to miłość dzieci, młodzieży i dorosłych. Przyjemnie zjeść takie lekkie, zostawiające motyle w brzuchu zamiast tradycyjnej ciężkości ;-) Najbardziej lubię z różnymi warzywami i ziołami. Dla podkreślenia tej cudownej lekkości i ziołowego smaku, podaję zielony sos, który zielony jest z nazwy i składników, bo kolor jest baaardzo subtelny. Natomiast smak konkretny, świeży, wyraźnie selerowy, choć wcale nie w oczywisty sposób. Sąsiad, który lubi zgadywać skład potraw, optował za majonezem, musztardą, porem.... :-) A to seler dubeltowy czyli naciowy i nać korzeniowego :-D
ŚWIEŻY ZIELONY SOS
1 szklanka nerkowców
sok z 1 cytryny
5 gałązek selera naciowego z liśćmi
2 młoda gałązka selera korzeniowego
½ szklanki wody
½ łyżeczki przyprawy warzywnej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
spora szczypta soli
Nerkowce wypłukać i zalać wodą na kilka godzin.
Odcedzić.
Orzechy razem z resztą składników zblendować na gładki sos.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)