Młode warzywa kuszą jędrnością, aż żal nie korzystać z takiej okazji... A z młodych warzyw ziemniaczki są pyszne w każdej postaci! Jedną z nich jest sałatka ziemniaczana wzorowana na przepisie p. Kuronia publikowanego swego czasu przez Biedronkę. Trochę go zmodyfikowałam i przyrządzam ta sałatkę zawsze, gdy mam dostęp do dobrych ziemniaczków, niekoniecznie młodych ;-)
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
1/2 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinach
25 dkg młodej białej kapusty
2 małe cebule
2 duże pomidory
3 ogórki kiszone
2 papryki
garść posiekanego koperku
spora szczypta słodzika (u mnie cukier kokosowy)
½ łyżeczki soli
Kapustę poszatkować, posolić, dodać fruktozę, wymieszać, po czym solidnie wygnieść. Ziemniaki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, pomidory i paprykę w dużą kostkę a ogórki w drobną kostkę. Warzywa wymieszać, posypać koperkiem oraz kiełkami i zalać sosem vinaigrette. Wymieszać.
Dla tych, których interesuje moja wersja sławnego francuskiego sosu, który jest równie uniwersalny, jak majonez:
SOS VINAIGRETTE
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz ziołowy
Czosnek zmiażdżyć, dodać sól i rozetrzeć drewnianą łyżką w małej miseczce. Dodać pieprz ziołowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i wymieszać. Podawać do sałatek, surówek.
Kolejność jest istotna, gdyż sól rozpuści się szybko i dokładnie w soku a w oliwie już nie.
Sałatka smakuje tym bardziej, gdy jest konsumowana na łonie przyrody... w piękny, ciepły dzień...
Choć ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, to dzięki jedzeniu ich na zimno i w towarzystwie warzyw o bardzo niskim indeksie (cała reszta składników), IG całej potrawy obniża się bardzo znacząco czyniąc ją bezpieczną dla diabetyków, osób dbających o niski poziom insuliny i walczących z candidą. To wszystko z ziemniakami....ha! To jest coś! ;-)
🌻 Cześć! Przed chwilą trafiłam na Twojego bloga. Dzięki, że jesteś !
OdpowiedzUsuń