Z pewnością jadacie orzechy. Laskowe, włoskie, cashew, ziemne, brazylijskie,... Pyszne, prawda? Tanie? Na pewno nie, chyba, że macie własną leszczynę lub orzech włoski w ogrodzie ...babci ;-) Są szczęśliwcy, których inni obdarowują nadmiarem plonów orzechowych... Czasem zdarzy mi się, że ktoś ze znajomych się podzieli z dobrego serca... Czasem nawet moja leszczyna obdaruje orzechami... orzeszeńkami...? Bo ich rozmiary są powalające - około 1 cm średnicy. Łupanie tych cudów jest cudem samo w sobie. Rozmiarami konkurują jedynie z przyniesionymi ze spaceru po lesie bukwami. Zapomnianymi pysznymi orzeszkami bukowymi. Mają smak laskowych i migdałów jednocześnie. Są słodkie i soczyste. Idealne do porannej jaglanki! Zazwyczaj dojrzewają dopiero w październiku, ale przyroda ostatnimi czasu płata figle rozmaite i u nas już teraz można znaleźć dojrzałe orzeszki bukowe. Znalezione chyba tylko dlatego, że wiewiórki nie zauważyły zmian klimatycznych i tym razem byliśmy od nich szybsi! Jeśli chcecie zjeść bukwi sporo, lepiej ją upieczcie lub uprażcie, bo surowa zawiera alkaloid faginę, którego większe spożycie wywołuje efekt podobny do alkoholu...
JAGLANKA Z BUKWAMI
1 porcja
4 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka bukwi
2 łyżki chia
1 łyżeczka mielonego wiesiołka
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
garść borówek amerykańskich
kilka słodkich śliwek
W przeddzień chia i wiesiołek zalać połową mleka i wymieszać.
Odstawić do lodówki na noc.
Rano: do miseczki z napęczniałymi ziarnami dodać kaszę, resztę mleka, borówki, pokrojone śliwki i posypać bukwami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)