Przejdź do głównej zawartości

Sałatka prowansalska z orientalną nutą

Moje ostanie imieniny były dość szczególnie świętowane. Rodzice, którzy pamiętają o nich zawsze, byli przekonani, że my jeszcze na wakacjach. Ja z kolei byłam przekonana, że umówiliśmy się na popołudnie...poprosiłam męża wracającego z pracy, by ich zabrał z domu i przywiózł do nas. Zabrał, przywiózł... Mama pewna, że my głodujemy po wakacjach wzięła ze sobą składniki na sałatkę, którą planowała przygotować sama (gdybyśmy się skuteczniej porozumiały ;-)) wraz z przepisem. Rozmowa nas wciągnęła a deser śliwkowy zrobił furorę i o sałatce zapomnieliśmy... Zostały w kuchni surowe warzywa... Wykorzystałam więc wszystkie i zrobiłam swoją wersję sałatki prowansalskiej, która bardzo mi przypadła do gustu.


SAŁATKA PROWANSALSKA

2 bakłażany
1 szklanka (lub 1 puszka) ugotowanej ciecierzycy
2 papryki
2 małe cebule fioletowe
2 dymki
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
½ kostki tofu
oliwa z oliwek tłoczona na zimno (Aktualizacja: albo olej z dyni tłoczony na zimno dobrej jakości! Sałatka zielenieje, ale smak się podrasowuje niesamowicie :-D - )
sól
pieprz ziołowy
½ łyżeczki nasion kolendry
1 strączek kardamonu
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka suszonych płatków czosnku
1 łyżeczka czarnuszki

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą.
Kolendrę, ziarenka kardamonu, chili, czosnek, czarnuszkę, nieco pieprzu ziołowego i soli utłuc w moździerzu lub zmiksować grubo.
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 2 - 3 mm, układać na blachach i posypać przyprawami.
Piec 20 minut w temperaturze 180⁰C.
Paprykę obrać ze skórki (wykorzystać można do pasty, sosu, koktajlu,...) i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w piórka, dymkę w plasterki, czosnek w cienkie słupki a imbir zetrzeć na tarce.
Upieczone bakłażany pokroić w grubszą kostkę.
W misce wymieszać bakłażany, paprykę, cebulki, czosnek i ciecierzycę.
Dosolić do smaku.
Posypać rozkruszonym tofu i imbirem wymieszanym z oliwą.
Posypać ziołowym pieprzem.


Nie ma to jak współpraca w rodzinie! Chodzi czasem krętym drogami, że nie widać, co za zakrętem. Ale nie ma się co bać, bo nadal idziemy razem i następna "przygoda" kończy się fajnie. Interesujące... jak by powiedziałam moja żeńska latorośl...

Komentarze

ulubione posty czytelników

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba pra

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Tortilla z komosy czyli ziarno w roli głównej

Ziarno w roli głównej . Kiedyś podstawa menu. W postaci placków, klusek, kasz, mamałygi w przeróznych wersjach. U nas niegdyś był to podpłomyk z żyta, gryki, potem orkiszu. No tak kieeeeedyś. Teraz wszędzie króluje pszenica. W piekarniach podpłomyki pszenne, bułki pszenne (czasem z dodatkiem żyta), pierogi pszenne (bywają ostatnio gryczane czyli z dodatkiem kilkuprocentowym gryki...), naleśniki pszenne. Ba! Tortille (klasycznie z kukurydzy) też pszenne. Lavasze pszenne. Ciabatty pszenne. Wszędzie pszenica. Zdominowała każdy talerz i każdą (prawie) potrawę. Im więcej jej spotykam, tym wiekszą mam ochotę, by pokazywać alternatywy dla pszenicy. Przecież taka wszechobecność jednego ziarna odbiera radość smakowania różnorodności. Ze zdrowotnego punktu widzenia też nieciekawie. Żaden organizm nie wytrzyma tak jednostronnej diety. Nietolerancje pokarmowe czekają u progu. Jeśli też widząc tą monotonię, macie ochotę na większą rozmaitość, polecam spróbować tortilli z komosy. Wiem, ziarno nie n

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej.  Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) - jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale "sklepowe" mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo... Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale... jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź... kupujemy gorzką mąkę... Namawiam więc do wykorzystania blenderów i