Kuskus jako kaszka robiona z ziaren pszenicy ewentualnie orkiszu jest maxi glutenowa a tak ładnie wygląda... ;-) Kuskus z kalafiora wygląda jak kaszka, ale smakuje jak surówka i to bardzo dobra. Nie ma charakterystycznej ostrości kalafiora, jest natomiast delikatny, świeży, soczysty posmak :-) Jeśli lubicie, tak jak ja, pieczony kalafior, to zazwyczaj zostają z niego kawałki różyczek, które przypiekłyby się zbyt mocno. Z tychże okrawków przygotowałam właśnie tą surówkę/kuskus i nic się nie zmarnowało... po francusku... ;-)
Młody kalafior sprawdza się najlepiej. Jest niesamowicie soczysty a przy tym delikatny. Świetnie współgra z orzeszkami, jeśli doprawić do cytryną :-) Nikt z osób degustujących nie poznał kalafiora po smaku. Wyczuwały natomiast lekki aromat i zastanawiały się, skąd może się brać ;-) Zabawne, ale i pyszne, dające energię z sytą lekkością jedzonko.
KALAFIOR W SURÓWCE prawie KUSKUS
1 mały kalafior
2 łyżki soku z cytryny
kilka suszonych pomidorów
1 garść orzechów laskowych
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
Pomidory pokroić na cienkie paseczki.
Resztę składników umieścić w malakserze i zmiksować na "kuskus".
Podawać posypane paskami pomidorów.
Młody kalafior sprawdza się najlepiej. Jest niesamowicie soczysty a przy tym delikatny. Świetnie współgra z orzeszkami, jeśli doprawić do cytryną :-) Nikt z osób degustujących nie poznał kalafiora po smaku. Wyczuwały natomiast lekki aromat i zastanawiały się, skąd może się brać ;-) Zabawne, ale i pyszne, dające energię z sytą lekkością jedzonko.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)