Znacie lody orzechowe? Każdy zna! W sezonie letnim każde lody cieszą się powodzeniem. Im goręcej tym mniej wybredni się robimy. Byle się nieco ochłodzić... Korzystając z tej tendencji zaczęłam eksperymentować licząc na to, że produkt i tak znajdzie chętnych do konsumpcji i nie zmarnuje się ani praca ani składniki. Taka oszczędna się zrobiłam, ha, ha. Lody wegańskie według fachowców (czyt. Jadłonomii ;-)) powinny składać się z tłustego składnika (mleko kokosowe, awokado itp.) i być napowietrzane w czasie zamrażania lub zmiksowane w superblenderze ze zmrożonych wcześniej składników. Ja superblendera nie posiadam, więc testowałam częstotliwość mieszania w czasie mrożenia. Podobnie sprawdzałam lody najmniej tłuszczowe, bo mleko kokosowe jako baza nie jest wyjściem dla mnie najkorzystniejszym (choć nieprzyzwoicie smacznym, przyznaję, i pewnie się skuszę czasem...). Tak powstały lody orzechowe z daktylami (muszą być dość suche i drobniutko pokrojone) dającymi posmak ciasteczek.
Można polać dodatkowo syropem klonowym, który ma smak lekko karmelowy lub posypać kruszonką z prażonego słonecznika i suszonych daktyli... Smakuje jak kruszone ciasteczka! Robię z niej podstawę do ryżowego rafaello i tiramisu, na który przepis wkrótce się pojawi na blogu.
LODY ORZECHOWO-CIASTECZKOWE bez ciasteczek
4 porcje
2 dojrzałe banany z plamkami, ale nie plamskami ;-)
4 czubate łyżki masła orzechowego domowego
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki soku z cytryny
20 kropli esencji waniliowej z prawdziwej wanilii!
¼ szklanki orzechów laskowych
2 - 3 daktyle suszone najlepiej eko
szczypta soli (jeśli masło nie jest solone)
Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Daktyle drobno posiekać.
Banany, masło (sól), sok z cytryny, wanilię i ksylitol zmiksować na puszysty krem, dodać bakalie i wymieszać.
Wstawić do zamrażalnika i mieszać dokładnie widelcem co 45 - 60 minut.
Moje po trzech i pół godzinach były idealne.
Można polać dodatkowo syropem klonowym, który ma smak lekko karmelowy lub posypać kruszonką z prażonego słonecznika i suszonych daktyli... Smakuje jak kruszone ciasteczka! Robię z niej podstawę do ryżowego rafaello i tiramisu, na który przepis wkrótce się pojawi na blogu.
Jedna porcja zawiera jedną czubatą łyżkę masła orzechowego i pół banana, więc fit wersja to nie jest.
Jeśli przeraża Was taka kaloryczność (tak dużo znów nie jest!), zdecydowanie polecam sorbety... :-D
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)