Przejdź do głównej zawartości

Marynowane pieczarki do spagetti z kalarepy

Zdarza się dostać po atrakcyjnej cenie młodziutkie, jędrne pieczarki. Wtedy robię z nich coś na surowo, bo żal maltretować temperaturą takie cuda... Opisałam już pieczarkowy rawburger, a tym razem pomyślałam, że nadchodzi czas łazanek, makaronów z grzybami,... a może by spróbować taki makaron na surowo i z warzyw? Raw dieta jest bardzo przyjazna człowiekowi nawet zimą. Wbrew pozorom dostajemy taki ładunek składników odżywczych, że organizm wiruje w ekscytacji! Tylko trzeba wybrać warzywo na makaron... (ależ to brzmi... ;-)) 
Ładnej cukinii teraz brak, ale bywa soczysta młoda kalarepa... Trzeba było tylko wymyślić marynatę do pieczarek. Prostą ale niezawodną. Taką, żeby czas marynowania mógł być elastyczny i ewentualnie wydłużyć się do kilku dni bez strat smaku i jakości pieczarek. Kalarepę spiralizowałam na godzinę przed jedzeniem, żeby jej ostry aromat zdążył zostać ujarzmiony przez łagodnego ducha pieczarek ;-) Dodatek tofu z bazylią "pożenił" włoski i japoński charakter dania ;-)
Świat stał się już dawno globalną wioską...


RAWSPAGETTI Z KALAREPY Z PIECZARKAMI
1 - 2 porcje

½ kg pieczarek młodych, jędrnych
1 ½ łyżki płatków czosnkowych

marynata:
4 łyżki soku z cytryny
½ łyżki sosu Tamari
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin z Umbrii (ulubiona męża ;-))
½ - ¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki surowego syropu z agawy
⅛ łyżeczki ostrej papryki
8 listków świeżej bazylii
6 listków świeżego oregano

1 kalarepa
½ kostki tofu z bazylią

Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić bardzo cienko (ja na szatkownicy, żeby szybko i cienko poszło).
Wszystkie składniki marynaty włożyć do niewielkiego słoiczka (listki porwać na kawałki) i wstrząsając dokładnie połączyć.
Pieczarki zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin do trzech dni.
Kalarepę przerobić spiralizerem na spagetti.
Pieczarki wymieszać z czosnkiem i wyłożyć na kalarepę.
Całość posypać pokruszonym tofu.

Bardzo często przygotowuję to danie, gdy muszę zabrać ze sobą jedzenie do pudełka. W takich sytuacjach rawdania są niezastąpione. Czas pracuje na ich korzyść, bo lepiej "przegryzają się" smaki :-)


Indeks glikemiczny jest zabawnie niski :-) a energii jednak ten prosty słoik dostarcza. Błonnik w sporej ilości, składniki mineralne nieuszczuplone w żaden sposób. Jeśli ma być samodzielnym daniem, zdecydowanie potrzeba tej większej porcji. Można się najeść, ale w zdrowej formie. Ma się nadal ochotę żyć aktywnie zamiast spać :-)


Ja dorzucam jeszcze surówkę ze świeżej białej kapusty z dymką i ziołami... 

Komentarze

ulubione posty czytelników

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Nie samym chlebem człowiek żyje. .. czyli chleb też potrzebny, tak? Tak. Przynajmniej mnie. Francuzi konczą posiłki kawałkiem sera a ja kawałkiem chleba. Koniecznie ze skórką. Najlepiej samą skórką. Rodzinka nie raz się o tym przekonała, gdy zastawała w koszyczku na pieczywo dziwnie wygladającą kostkę miękiszu zupełnie pozbawioną skórki. Wybaczają, bo też i ja jestem w rodzince największym amatorem chlebowych skórek. Chleby zaczęłam piec ponad 20 lat temu i nie przestałam do dziś. Zmieniały się rodzaje używanych ziaren. Modyfikacjom poddały się techniki. Odkryłam różnorodne naczynia do wypieku. Kilka razy piekłam nawet w... doniczkach. Kupiłam specjalnie nieduże, gładkie, o kształcie umożliwiającym wygodne wysunięcie pieczywa po pieczeniu. Moimi ulubionymi zostały żeliwne garnki i stalowe, emaliowane formy odporne na temperaturę do 600 ⁰C. Ze wskazaniem jednak na garnki. W nich chleby pięknie rosną, mają chrupiącą skórkę, miękki miękisz i dłużej utrzymują świeżość. No i nie trzeba pra

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ponad dwa lata temu  w blogosferze dostrzegłam interesujący pomysł przygotowania chleba z samej kaszy gryczanej. Brzmiało absurdalnie, ale opis + zdjęcia wyglądały przekonująco. Jednak brak wyraźnej potrzeby pieczywa bezglutenowego i umiłowanie żytniego na zakwasie spowodował spostponowanie zainteresowania. Przyznam też, że biała kasza gryczana (niepalona) nie należała do moich ulubionych... Paloną z przyrumienioną cebulką i kubkiem naturalnego jogurtu roślinnego do dziś jadam z sentymentem wspominając stare dobre czasy . Nadszedł jednak czas rozstania się z glutenem i zaczęły się eksperymenty z pieczywem bezglutenowym. Poszedł w ruch zakwas gryczany na wodzie z kiszonek (zrobiony najpierw na potrzeby działu zdrowia KADS  klik , dokładnie opisany później tutaj  klik ), zaplątał się też chlebuś na drożdżach ( klik ) aż doszedł i wspomniany z samej kaszy niepalonej ( klik ). Chyba najprzyjemniejszy w przygotowaniu i jeden ze smaczniejszych, jakie jadam. Ale jakoś nie potrafię pozostać p

Tortilla z komosy czyli ziarno w roli głównej

Ziarno w roli głównej . Kiedyś podstawa menu. W postaci placków, klusek, kasz, mamałygi w przeróznych wersjach. U nas niegdyś był to podpłomyk z żyta, gryki, potem orkiszu. No tak kieeeeedyś. Teraz wszędzie króluje pszenica. W piekarniach podpłomyki pszenne, bułki pszenne (czasem z dodatkiem żyta), pierogi pszenne (bywają ostatnio gryczane czyli z dodatkiem kilkuprocentowym gryki...), naleśniki pszenne. Ba! Tortille (klasycznie z kukurydzy) też pszenne. Lavasze pszenne. Ciabatty pszenne. Wszędzie pszenica. Zdominowała każdy talerz i każdą (prawie) potrawę. Im więcej jej spotykam, tym wiekszą mam ochotę, by pokazywać alternatywy dla pszenicy. Przecież taka wszechobecność jednego ziarna odbiera radość smakowania różnorodności. Ze zdrowotnego punktu widzenia też nieciekawie. Żaden organizm nie wytrzyma tak jednostronnej diety. Nietolerancje pokarmowe czekają u progu. Jeśli też widząc tą monotonię, macie ochotę na większą rozmaitość, polecam spróbować tortilli z komosy. Wiem, ziarno nie n

Bułeczki jaglane drożdżowe żółciutkie...!

Przeczytałam ofertę piekarni bezglutenowej: jaglane bułeczki wytrawne w smaku. Wystarczyło... To można z samej mąki jaglanej bułeczki drożdżowe zrobić? Trzymają kształt??? Musiałam spróbować! Spróbowałam. Wsiąkłam. Ugotowana jestem na mięciutko tak, jak bułeczki upiekły się na żółciutko ;-) Fenomenalne... Z pozoru wyglądają topornie, ale po przekrojeniu objawia się ich niesamowity kolor i cudowna miękkość... Smak delikatny, pasujący do słodkich mazidełek, ostrych sosów (nasączają się rewelacyjnie) i wytrawnych past, pasztetów. Najlepsze są w kilka godzin po upieczeniu. Na drugi dzień nieco twardsze z zewnątrz, na trzeci...cóż, lepiej już po jednej dobie przechowywać je w lodówce. Zniknie chrupiąca chrupkość, ale pozostanie miękkość. Niemniej, robię po kilkanaście małych i wystarcza na dwa dni. Są one jak wszystkie szybkie wypieki:  szybko się przygotowuje, więc szybko trzeba zjeść ;-) Jeśli jednak coś Wam zostanie, nie martwcie się. Niedługo wrzucę przepis na najsmaczniejszy śliwkowy d

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Mąki jaglanej nie kupuję. Wolę zmielić sama kaszę jaglaną. Wiem, co wrzucam do młynka i wiem, z czego chleb czy inne cudeńka piekę. To zresztą dotyczy wielu produktów. Jednak w przypadku kaszy jaglanej chodzi o coś więcej.  Otóż kasza jaglana, choć fenomenalnie zdrowa, ma swój ukryty feler (któż go nie ma???) - jest nim stosunkowo niewielka zawartość błonnika i związany z tym faktem dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jestem pewna dlaczego, ale "sklepowe" mąki mają błonnika jeszcze mniej, więc ich indeks rośnie dodatkowo... Mąka zmielona zaś w domu nie jest ograbiona z żadnego składnika właściwego kaszy, stąd wyższy Ig wynika jedynie ze stopnia rozdrobnienia.. Sama jaglanka zawiera również pewną ilość tłuszczów. Zdrowych, ale... jak to tłuszcze: jełczejących w czasie przechowywania. W kaszy zmielonej jełczeją szybciej, więc producenci albo tłuszcz starają się usunąć dla przedłużenia terminu ważności, bądź... kupujemy gorzką mąkę... Namawiam więc do wykorzystania blenderów i