Seromak zagościł na łasuchowych stołach już dawno temu znajdując wielbicieli wśród tych,, którzy do tej pory nie mogli się zdecydować, czy bardziej lubią sernik czy makowiec. Czemu nie połączyć w takim razie obu tych smakowitych wypieków! W wersji roślinnej powinien się on nazywać analogicznie tofumak, ale jakoś kojarzy mi się z japońskimi maki-zushi... A to jednak nie tak... zupełnie, absolutnie nie tak...
Nie zawsze da się obu panom służyć... Czasem ci panowie są jak bliźniacy, podobni naturą, charakterem (jak tofurnik/sernik i makowiec). Czasem jednak są swoimi przeciwieństwami (jak jest to w przypadku Boga i "mamony" jak napisano w ewangelii Mateusza 6:24: Nikt nie może dwom panom służyć, gdyż albo jednego nienawidzić będzie, a drugiego miłować, albo jednego trzymać się będzie, a drugim pogardzi). I o ile życie po Bożemu wyklucza się z życiem dla siebie samego (On jakoś zawsze inspiruje do bezinteresowności, pomocy innym, dzielenia się... trochę jak sam Pan Jezus żył...), o tyle upodobanie do tofurnika i makowca idzie pięknie w parze.
Pozwólcie więc, że podzielę się przepisem na to cudo wege kuchni.
(jak dałoby się chętnie bym i poczęstowała)
TOFU-MAKOWIEC ;-)
tortownica o średnicy 24 cm
20 dag maku (tym razem kupiłam mielony)
7 suszonych moreli
7 suszonych śliwek
5 suszonych fig
¼ szklanki rodzynek niesiarkowanych
½ szklanki płatków owsianych
¼ szklanki migdałów
1 czubata łyżka inuliny
1 łyżka siemienia lnianego
1 eko pomarańcza
1 duża reneta lub inne kwaśne jabłko
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
szczypta soli
2 kostki tofu po 180 g
2 małe jogurty sojowe naturalne (lub dodatkowa kostka tofu i sok z jednej cytryny)
3 łyżki ksylitolu lub do smaku
1 czubata łyżka inuliny
2 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
Suszone owoce drobno pokroić a migdały roznieść w moździerzu lub wałkiem w grubym woreczku do mrożonek.
Pomarańczę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Płatki zmiksować z 1 szklanką wody, odcedzić na grubym sitku lub przez ściereczkę tak, by otrzymać bardzo esencjonalne mleko owsiane.
Siemię zmielić.
W dużej misce wymieszać mak z bakaliami, inuliną i siemieniem.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy makowej.
Dolać mleko owsiane, skórkę startą i sok z połowy pomarańczy.
Całość bardzo dokładnie wyrobić dłońmi przez 1 minutę.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć masę makową i polać ją syropem klonowym delikatnie go wcierając*.
Tofu zblendować bardzo dokładnie żyrafą razem z jogurtem, sokiem cytrynowym i z drugiej połowy pomarańczy, ksylitolem, inuliną i olejem kokosowym.
W masę wmieszać mąkę jaglaną i skórkę z drugiej połówki pomarańczy.
Masę serową wyłożyć na makową, wyrównać.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180⁰C.
Wyłączyć piekarnik i pozwolić ciastu wystygnąć przy otwartych drzwiczkach.
Chłodne wyjąć do stężenia na kilka godzin (optymalnie całą noc w chłodnym miejscu).
Kroi się bardzo wygodnie. Jest zwarte, ale miękkie...
Pomiędzy słodkimi trufelkami, pralinami i sosami pysznie wystawia swoją głowę wiedząc, że jest wyjątkowe ;-)
* Ciasto lepiej smakuje, jeśli nie wleje się syropu do masy, ale znajdzie się on pomiędzy warstwami makowca i tofurnika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)