Przejdź do głównej zawartości

Chleb owsiany na gryczanym zakwasie

Gryka ma dość silny smak i aromat. Dla urozmaicenia jadanego pieczywa zaczęłam wypiekać chleb na zakwasie gryczanym (bo bezglutenowy) ale owsiany (bo lubię owies :-)). Wychodzi pięknie wypieczony, dość jasny, chrupiący, delikatny w smaku absolutnie ulubiony chlebek :-D

Po dopieszczeniu zakwasu wyciągniętego z lodówki (czytaj: uruchomieniu ;-)) opisanym w tym poście, wystarczy zastąpić mąkę gryczaną zmielonym płatkami owsianymi. Tyle, koniec filozofii :-)


CHLEB OWSIANY NA ZAKWASIE GRYCZANYM
średnica 20 cm

470 g uruchomionego zakwasu gryczanego (jak -tutaj)
400 ml wody
1 czubata łyżeczka soli
420 g płatków owsianych zwykłych

Zakwas wymieszać (najwygodniej trzepaczką) z wodą i solą.
Płatki zmielić na mąkę, dodawać do zakwasu mieszając dokładnie.
Można dodać ulubione ziarenka (u mnie kminek).
Całość dokładnie wymieszać drewnianą (wytrzymałą, bo ciasto gęstnieje) łyżką lub dużą silikonową szpatułą. Z łyżki spada grubymi płatami.



Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w spokojne miejsce.
U mnie było to na całą noc.




Widać delikatne pęcherzyki tu i ówdzie :-)
Do piekarnika wstawić żeliwny garnek z pokrywą o średnicy 20 cm i nagrzewać go w temperaturze 230⁰C około 25 minut.
Do rozgrzanego garnka przerzucić wyrośnięte ciasto chlebowe, przykryć, wstawić do gorącego piekarnika i piec 45 minut pod przykryciem.
Zdjąć pokrywę (UWAGA na ręce!!!) i dopiec jeszcze 15 minut.
Wyciągnąć na kratkę i wystudzić a garnek ukryć przed wałęsającymi się po kuchni domownikami (najlepszym miejscem bywa ... wyłączony już piekarnik :-D). Jest gorący jeszcze dość długo...
Można skorzystać z rozgrzanego piekarnika i gara, i upiec od razu w nim warzywa na obiad lub ciepłą kolację.

A oto w zbliżeniu on...




...piękny... mój ulubiony... :-D 


Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Gryczane kluski kładzione z makiem

Majonez z kalafiora bez oleju

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Chleb fitness

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki