Czekając na świeże owoce, opróżniam zamrażarkę robiąc miejsce na napływ nowych zbiorów. Wszak już pojawią się truskaweczki, jagody kamczackie, potem poziomki,...
W kącie znalazłam przywaloną bobem torebkę z wisienkami :-) Lubię wiśnie ogromnie. Zrobiłam zapas w słoiczkach, ale mrożone zobaczyłam oczyma wyobraźni jako wnętrze i zewnętrze ... owsiannika (?) Jak nazwać coś na wzór tofurnika, ale nie z jaglanej kaszy, ale owsianej? IG niskie, błonnika w bród, po namoczeniu fityniany nie groźne a smak orzechowy zostaje. Pozostał więc wisiernik jako wyraz mojego przywiązania do kwaśnych czerwonych owoców :-D
W kącie znalazłam przywaloną bobem torebkę z wisienkami :-) Lubię wiśnie ogromnie. Zrobiłam zapas w słoiczkach, ale mrożone zobaczyłam oczyma wyobraźni jako wnętrze i zewnętrze ... owsiannika (?) Jak nazwać coś na wzór tofurnika, ale nie z jaglanej kaszy, ale owsianej? IG niskie, błonnika w bród, po namoczeniu fityniany nie groźne a smak orzechowy zostaje. Pozostał więc wisiernik jako wyraz mojego przywiązania do kwaśnych czerwonych owoców :-D
WISIERNIK NA GRANOLI
foremka o średnicy 22 cm
Spód:
1 szklanka ulubionej granoli
9 daktyli lub moreli niesiarkowanych lub mieszanki ich obu
1 łyżka masła orzechowego
Zmiksować, wylepić dno foremki, odstawić do lodówki.
masa:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki morwy białej suszonej
2 czubate szklanki mrożonych wiśni
sok z dwóch cytryn
1/2 łyżeczki sumaka (opcjonalnie: daje głębszy kolor i kwaskowatą ostrość)
2 łyżeczki łuski babki jajowatej lub płesznik
2 czubate szklanki mrożonych wiśni
sok z dwóch cytryn
1/2 łyżeczki sumaka (opcjonalnie: daje głębszy kolor i kwaskowatą ostrość)
2 łyżeczki łuski babki jajowatej lub płesznik
Płatki, wiórki i 2 szklanki wrzątku wymieszać, odstawić.
Morwę zalać 1/3 szklanki wrzątku i odstawić.
Płatki, wiórki, morwę i wiśnie zblendować do konsystencji kremu.
Gotować przez 5 minut, dodać sok z cytryny i łuskę babki, wymieszać.
konfiturek:
1 szklanka mrożonych wiśni
1 szklanka mrożonych malin
1 łyżeczka łuski babki jajowatej lub płesznik
1 łyżeczka cukru kokosowego
Wiśnie i maliny rozmrozić w płaskim rondelku.
Morwę zalać 1/3 szklanki wrzątku i odstawić.
Płatki, wiórki, morwę i wiśnie zblendować do konsystencji kremu.
Gotować przez 5 minut, dodać sok z cytryny i łuskę babki, wymieszać.
konfiturek:
1 szklanka mrożonych wiśni
1 szklanka mrożonych malin
1 łyżeczka łuski babki jajowatej lub płesznik
1 łyżeczka cukru kokosowego
Wiśnie i maliny rozmrozić w płaskim rondelku.
Dodać cukier i nieco odparować.
Wmieszać łuskę babki, odstawić.
Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy wiśniowej (można posypać jeszcze granolą).
Do drugiej połowy masy dodać zastygający konfiturek i kilka razy miesznąć łychą (mają być wyraźne smugi).Wyłożyć delikatnie na warstwę granoli.
Wierzchu nie wyrównywać, tylko delikatnie stuknąć foremką o blat - mają być nierówności...
...bo nierówności są piękne... :-)
Wmieszać łuskę babki, odstawić.
Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy wiśniowej (można posypać jeszcze granolą).
Do drugiej połowy masy dodać zastygający konfiturek i kilka razy miesznąć łychą (mają być wyraźne smugi).Wyłożyć delikatnie na warstwę granoli.
Wierzchu nie wyrównywać, tylko delikatnie stuknąć foremką o blat - mają być nierówności...
...bo nierówności są piękne... :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)