Przejdź do głównej zawartości

Pesto z liści rzodkiewki

Rzodkiewka jest jednym z tych warzyw, które używamy do kanapek od dzieciństwa...naszych pradziadków :-) Od zawsze... Dzieci, na pytanie o kolor rzodkiewki, odpowiadają: "czerwony!" albo "różowy!" albo "biało-czerwony!" (patriotycznie się robi ;-)). Nasze dzieci natomiast z pewnością odpowiedzą: "biało-czerwono-zielony!". Nie z powodu miłości do Włoch, ale przez kolory kanapek właśnie! Rzodkiewka jest jadalna w całości, pyszna w całości, odżywcza w całości, piękna w całości :-D Pamiętać przy tym trzeba, że skrzętnie obmyślany ewolucjonizm społeczny ufający w mądrość i odpowiedzialność rodzaju ludzkiego na półce z niespełnionymi marzeniami zdążył się zakurzyć, wybierajmy więc rzodkiewki z upraw bliskich Naturze zamiast agroKulturze. Obficie używane stymulatory wzrostu, środki grzybobójcze i inne atrakcje nowoczesnego rolnictwa nie pozostają bez negatywnego wpływu na nasz błogostan (piękne słowo, prawda?)...


PESTO Z RZODKIEWKI
ok. 150 ml

natka z pęczka rzodkiewek (ok. 15 sztuk)
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 średni ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Natkę dokładnie umyć, grubo posiekać.
W naczyniu malakserka umieścić natkę, pestki, pokrojony w plasterki czosnek, zalać oliwą i sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. 
Zmiksować do ulubionej konsystencji.



Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Lniane chipsy paprykowe

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Ekspresowe ciasto marchewkowe prawie surowe ;-)

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb bezglutenowy z jaglanki

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem