Przedstawienie się zbliża wielkimi krokami... (czytaj: na warsztaty ze słonecznikiem w roli głównej trzeba przygotować przepis na ciasteczka...;-)). Dla każdego coś dobrego się znalazło. Jak mam troje degustatorów w rodzince, tak każdy coś innego wybrał. Mąż tradycyjne piernikowe, syn tradycyjnie z jabłuszkiem a córcia herbatnikowe z cytrynką, bo jej stare czasy wczesnoszkolne przypominają :-)
Wrzucam więc wszystkie trzy, wszak różne smaki i oczekiwania mamy. Ciasteczka bezglutenowe, o niskim IG, ale mają nieco tłuszczu, więc diabetycy muszą się liczyć z kilkugodzinną zwyżką poziomu glukozy. Albo zróbmy maleńkie ciasteczka - mniej zjemy ;-)
Wrzucam więc wszystkie trzy, wszak różne smaki i oczekiwania mamy. Ciasteczka bezglutenowe, o niskim IG, ale mają nieco tłuszczu, więc diabetycy muszą się liczyć z kilkugodzinną zwyżką poziomu glukozy. Albo zróbmy maleńkie ciasteczka - mniej zjemy ;-)
... PIERNIKOWE (po prawej)
17 sztuk
1 szklanka słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 duże dojrzałe banany
1 duuuża słodka pomarańcza lub 2 małe
4 łyżki płatków owsianych
2 czubate łyżki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy piernikowej
8 suszonych moreli
2 łyżki karobu
Słonecznik, siemię i kolendrę zmielić na mączkę.
Banany i pomarańczę obrać, z pomarańczy wyciągnąć pestki i odciąć środkowe grube włókna. Zmiksować na mus.
Suche składniki wymieszać, dodać zmiksowane owoce i całość dokładnie wymieszać.
Odstawić na kilka minut dla zgęstnienia.
Ciasteczka wykładać łyżką stołową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180⁰C 30 minut.
... Z JABŁUSZKIEM (po lewej)
17 sztuk
1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
1 czubata łyżka mąki gryczanej
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki soku z cytryny
1/2 batata
1 duże słodkie jabłko
Słonecznik i siemię zmielić na mączkę.
Batat obrać, pokroić w kostkę i zmiksować z jabłkiem.
Kolendrę zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić z siemieniem.
Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać mus i dokładnie połączyć.
Odstawić na kilka minut do zgęstnienia i raz jeszcze wymieszać.
Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką.
Piec w 180⁰C 30 minut.
... HERBATNIKOWE (na środku)
19 sztuk
1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki siemienia lnianego
3 łyżki mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
1 eko cytryna
2 łyżki syropu klonowego
spora szczypta chili
1/3 szklanki gorącej wody
Siemię zmielić na mączkę, osobno zmielić słonecznik i kolendrę.
Siemię zalać wrzątkiem i szybko mieszać do uzyskania gęstej papki.
Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wyrzucić pestki i dołożyć zgnieciony w czasie wyciskania soku miąższ.
Suche składniki wymieszać, dodać cytrynę i siemię. Całość dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką stołową masę, delikatnie spłaszczyć grzbietem łyżki.
Piec w 180⁰C 30 minut.
Bratki również są jadalne :-) Warunek tylko, aby były wyhodowane BEZ środków ochrony roślin, co w praktyce oznacza własny lub zaprzyjaźniony ogródek. Smak mają delikatny, ale wrażenie robią. Nie są to orchidee, ale swojskie, pięknie kolorowe, nieco staroświeckie symbole przyjaźni :-D
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)