Granolę spotkałam po raz pierwszy ponad 20 lat temu i nie mogłam pojąć, po co ktoś zadaje sobie tyle trudu z pieczeniem, jeśli może zjeść płatki zwyczajnie ugotowane... Dziś już nie zadaję sobie takiego pytania... Biorę michę, wsypuję wszystko, co mi akurat po głowie chodzi i PIEKĘ! Nic nie zastąpi dobrej domowej granoli :-) Smakuje wyśmienicie samodzielnie i z jogurtem, mlekiem, sokiem, jako posypka do musu, budyniu czy nawet ciasta na krem! Chyba nie jem jej tylko do...kotletów ;-)
Od tradycyjnej różni się przede wszystkim minimalną ilością tłuszczu, ale po lekturze prac dr Caldwela Esselstyna i Neala Barnarda, nie może być inaczej :-D Teraz dziwię się, że kiedyś jadałam ... chipsy ;-)
Od tradycyjnej różni się przede wszystkim minimalną ilością tłuszczu, ale po lekturze prac dr Caldwela Esselstyna i Neala Barnarda, nie może być inaczej :-D Teraz dziwię się, że kiedyś jadałam ... chipsy ;-)
GRANOLA Z GOI
dużo porcji ;-)
4 szklanki płatków owsianych
½ szklanki wiórek kokosowych
¾ szklanki orzechów laskowych, włoskich, migdałów, nasion słonecznika, lnu i kolorowego sezamu
½ szklanki goi
¾ łyżeczki soli
20 daktyli namoczonych w 1 szklance przegotowanej ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki.
Połączyć płatki, wiórki, orzechy i nasiona z solą w jednej misce.
Daktyle zmiksować z olejem na gładką emulsję, a następnie wlać wolno do pozostałych składników bardzo dokładnie mieszając.
Rozłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do wysokości 2 cm.
Piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez 20 minut od czasu do czasu mieszając, po czym zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez następne 40 minut mieszając co 10 minut.
Jeśli granola nadal będzie wilgotna dosuszyć w temperaturze 100⁰C.
Dodać suszone owoce, wymieszać.
Można przechowywać w szczelnym pojemniku do...zjedzenia ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)