Polska kuchnia zupą stoi. Kochamy zupy. Micha pełna ciepłej aromatycznej zupki stawia na nogi po ciężkiej pracy...pod warunkiem, że jest to zupa pełna warzyw, ziół, z dodatkiem ziaren bądź strączków. Mięso, charakterystyczne dla kuchni węgierskiej, niepotrzebnie obciąża układ pokarmowy przedłużając czas trawienia i produkując przy tym metabolity, z którymi organizm coraz rzadziej potrafi sobie poradzić (czytaj: odtruć się...). Nic dziwnego, że w różnych historycznych przepisach zdrowotnych pojawiają się co i raz wskazówki, by do jedzenia mięsnych potraw podchodzić ostrożnie, z wieeeelkim umiarem i oszczędnością...
My idziemy więc na całość w stronę zdrowia i nasza zupa, choć węgierska, jest w pełni roślinna :-)
My idziemy więc na całość w stronę zdrowia i nasza zupa, choć węgierska, jest w pełni roślinna :-)
ZUPA WĘGIERSKA
4 porcje
1 i 1/2 litra warzywnego bulionu (woda + 4 łyżki bulionu lubczykowego)
2 duże cebule
3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
60 dag ziemniaków (dałam 2 małe bataty)
2 puszki pomidorów w soku pomidorowym
1 opakowanie tempehu marynowanego
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki majeranku
3 łyżki oliwy z oliwek
Na oliwie dusimy do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy 5 minut.
Dodajemy pomidory z puszki zgniecione własnymi łapkami i przyprawy. Dusimy dalej 15 minut.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i tempeh. Dusimy do miękkości około 15 minut.
Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Podajemy z solidną pajdą chleba z chrupiącą skórką (bo ...chrupanie to pamiętanie, pamiętacie? ;-))
Ciekawie temat jedzenia mięsa ujmuje Stary Testament. Ogranicza je sam Bóg, gdy wędrującym przez pustynię uchodźcom z Egiptu zachciało się je jeść... (nie rozumiem tych ludzi, ale przecież nie muszę ;-)). Stękali, jęczeli, narzekali (odzywały się braki białka i witaminy B₁₂? ;-)), aż Bóg dał im to, bez czego nie wyobrażali sobie życia, ale nie bez dodatkowych warunków! Prorok w imieniu Najwyższego powiedział dobitnie: "... Oczyśćcie się na jutro, a będziecie jeść mięso, gdyż biadaliście przed Panem, mówiąc: Obyśmy mogli najeść się mięsa! Wszak dobrze nam było w Egipcie. Pan da wam mięsa i będziecie jeść." (4 księga Mojżeszowa 11:18) Niezwykle interesujące jest, że oczyszczenie wg biblijnych norm oznacza...odwrócenie umysłu od siebie na rzecz miłości, oddania, troski, pokory,...ale i zwykłe umycie dzióbków, łapek wraz z resztą, wypranie ciuszków, posprzątanie w namiociku... Dzisiaj badania pokazują, jak silnie prozapalnie działają pokarmy mięsne. Wtedy wiedział o tym tylko sam Bóg, więc swoim ludziom dał papusiać mannę a nie mięsko. Ale gdy się uparli, jak dzikie osły, chciał im ograniczyć choroby i cierpienie w jedyny możliwy do przyjęcia dla nich sposób. My dzisiaj tak postępujemy z naszymi dziećmi, gdy brykają uparcie na granicy niebezpieczeństwa. Dajemy im wtedy inne zabawki odwracając uwagę od groźnych. Gdy nie działa, dajemy poduchę na podłogę, żeby w miarę bezpiecznie wylądowały... Ot, rodzicielskie rozterki... Zabezpieczyć, ale nie ubezwłasnowolnić... Wyżyny intelektu i pomysłowości...
Niestety, na wspomnianej pustyni tylko część z uchodźców potraktowała Boga poważnie. I tak straciły życie i zwierzęta (zjedzone) i ludzie (przejedzeni)... Nie pomogło ani białko, ani B₁₂... Czy dzisiaj nie wygląda czasem podobnie...? Tylko nazywa się to konkretną jednostką chorobową. Oswajamy przez nazywanie... :-(
Dziękuję 😃 , zupka chyba dziś będzie, tylko tempeh zastąpię tofu lub mycoproteinami firmy Quorn, w szybkiej jakiejś marynarze, a komentarz do przepiórek - na dobry początek dnia :-) Dzięki, GM :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! Jestem pewna, że posmakuje. Choć nigdy nie używałam mycoprotein... chyba czas się zainteresować...? Miłego dnia!
Usuń