Przejdź do głównej zawartości

Wiśniowe CONIECO

Czy Wy też lubicie budyń z płatków owsianych tak bardzo jak ja? Jeśli polubiliście go, to z pewnością macie obfitość resztek i to jest piękne, bo są one niebywale funkcjonalne! W pięknej księdze napisano: "Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam." To niesamowite, w jak wielu dziedzinach życia te słowa są prawdą... Ciekawe, czy sam Mateusz (autor) też chwytał się tej obietnicy gotując sobie jakieś danie, nie będąc pewnym swych kulinarnych umiejętności... Ja się chwytam... Często... Bardzo często... Zawsze działa :-) Wiem, że dziwnie brzmi, ale jeśli sama będę oddzielać wiarę od życia, to jak mam żyć wiarą? A życie wiarą jest ... jak to powiedzieć... odlotowe... :-D
Czy macie więc ochotę spróbować teraz conieco czekoladowo-wiśniowego? Klasyczny mix smaków niezawodny zawsze :-)
Ze względu na porę roku użyłam wiśni i porzeczek mrożonych, ale przypuszczam, że równie dobrze sprawdzą się świeże, choć z mniejszą o połowę ilością mąki. I nie zapomnijcie wydrylować wiśni!!! Wolę wspierać zdrowie społeczeństwa niż istnienie gabinetów dentystycznych... ;-)



WIŚNIOWE CONIECO
foremka 24 x 18 cm

2 szklanki resztek po tym budyniu lub tym
3 łyżki karobu
2 łyżki nasion chia
2 łyżki cukru kokosowego
½ szklanki mrożonej czerwonej porzeczki
1 szklanka mrożonych wiśni
garść pestek słonecznika
1 łyżka sezamu
2 łyżki mąki gryczanej

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Odstawić na kilka minut.
Wymieszać raz jeszcze bardzo dokładnie.
Rozłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180⁰C.


Poranki mogą być przyjemne i optymistyczne, jeśli mamy pod ręką takie śniadanko :-D

Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Majonez z kalafiora bez oleju

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki