Przejdź do głównej zawartości

Surówka czerwona z jarmużem

Jarmuż jest zdrowy. Wiem to od wielu lat, ale od niewielu jestem z nim zaprzyjaźniona na tyle, by korzystać z jego uzdrawiających mocy na co dzień. Bardzo się cieszę, że ten czas nadszedł i mogę patrząc prosto w oczy reklamować piękne zielsko każdemu napotkanemu :-) Do surówki najlepiej jarmuż grubo posiekać i zmiażdżyć w dłoniach uzbrojonych w rękawiczki, żeby jego antyoksydanty zostały w misce zamiast uwydatniać linie papilarne naszych paluszków ;-)


SURÓWKA UZDRAWIAJĄCA
4 porcje

1 burak (w sezonie z liśćmi)
1 marchew
1/2 pora
4 spore liście jarmużu 
sok z cytryny, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz ziołowy do smaku

Buraka i marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, pokroić jarmuż i rozetrzeć w dłoniach, posiekać liście buraka i por. Wszystko wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić dobrą solą np. himalajską, można sypnąć trochę pieprzu ziołowego.

Imć pan Jarmuż zawsze zielony...


... i jego kolorowe wcielenie :-)


Komentarze

ulubione posty czytelników

Michałki, michały, michałeczki...

Pasta z pestek dyni najłatwiejsza, bo surowa

Naturalny chleb z samej komosy ryżowej

Lniane chipsy paprykowe

Majonez z kalafiora bez oleju

Zakwas gryczany na wodzie z kiszonej kapusty - krok po kroku

Chleb fitness

Gryczane kluski kładzione z makiem

Dzień Kobiet i refleksje bloggerki wraz z szarlotką full raw dla łasuchów :-D

Malinowy krem z pieczonego buraka i jaglanki