Przejdź do głównej zawartości

Ziołowy kotlecik

Zioła leczą i żywią ;-) Można dyskutować, ale na pewno ciekawie dosmaczają kulinarne wyczyny... Ot, zwykły krwawnik. Wygląda delikatnie, subtelnie a smakuje z pazurem! W czasie pieczenia czy gotowania pazur się nieco tępi, ale mały pazureczek zostaje i ślad swój (mało węglowy ;-)) zostawia... Lubię takie ślady...


BURGERY ZIOŁOWE Z KRWAWNIKIEM
11 sztuk

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (nie trzeba specjalnie odsączać ;-))
1 cebula
1 pietruszka
kawałek białej kapusty
3 łyżki prażonych pestek dyni
3 łyżki drobnych płatków zbożowych (jaglane, ryżowe, u mnie quinoa)
15 listków krwawnika
4 listki szałwii
1 łyżeczka soli
spora szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
ewentualnie 1 łyżka łuski babki

Cebulę, pietruszkę i kapustę grubo pokroić i posiekać w malakserze razem z pestkami dyni.
Dodać przyprawy i wymieszać pulsacyjnie.
Dodać płatki, wymieszać łyżką, odstawić na kilka minut.
Jeżeli warzywa były bardzo soczyste i masa wyszła zbyt mokra, można zagęścić łuską babki.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, burgery nakładać łyżką delikatnie spłaszczając jej grzbietem.
Spryskać oliwą.
Piec 25 minut w 190⁰C.

Burgery wychodzą aromatyczne i chrupiące z wierzchu. Doskonałe z sosem o delikatnym smaku np. pieczarkowym lub na zimno z majonezem z nerkowców.


Komentarze

ulubione posty czytelników

Jak obniżyć indeks glikemiczny... zdrowo...

Jingalov bg czyli armeński chlebek z ziołami po mojemu

Niezwykłe zastosowanie kiszonych buraczków - pasta w bajkowym odcieniu różu

Chleb z soczewicą o chrupiącej skórce beglutenowy

Kiszona fasolka szparagowa

Makowa owsianka

Lody ananasowe z miętą

Imo yokan cytrusowe czyli japońskie łakocie oswojone ;-)

Kremowy sos sałatkowy ze słonecznika, kalafiora i kaszy jaglanej

Zielona pasta z ciecierzycy i pora