Słonecznik jest ziarenkiem niezwykle tanim i łatwo dostępnym w naszych okolicach. Stąd i najchętniej przygotowuję z niego różnego rodzaju pasty, pasztety, śmietanki, majonezy a nawet desery. Właściwie, gdy go namaczam to robię już odruchowo w sporych ilościach ;-)
Tym razem zapragnęłam serka wiosennego z pokrzywą - tyle jej rośnie dookoła a cudowne wartości się w niej mnożą każdej chwili... Aż żal zostawiać, żeby tylko dorosła na...jakby to ująć, by do bloga o jedzeniu pasowało...!jedzenie dla roślinek! ;-)Tak, tak, nie mylicie się, ...zasilam roślinki naturalnie, swojsko, takie zasilanie jest geeenialnie skuteczne! Jeśli dodam do tego efektywne mikroorganizmy, to nawet zapach da się wytrzymać ;-))
Tym razem pod ręką znalazła się świeżutka, pięknie zielona dymka, no i namoczony słonecznik :-) Tak urodził się wiosenny serek z pokrzywą :-D
Tym razem zapragnęłam serka wiosennego z pokrzywą - tyle jej rośnie dookoła a cudowne wartości się w niej mnożą każdej chwili... Aż żal zostawiać, żeby tylko dorosła na...jakby to ująć, by do bloga o jedzeniu pasowało...!jedzenie dla roślinek! ;-)Tak, tak, nie mylicie się, ...zasilam roślinki naturalnie, swojsko, takie zasilanie jest geeenialnie skuteczne! Jeśli dodam do tego efektywne mikroorganizmy, to nawet zapach da się wytrzymać ;-))
Tym razem pod ręką znalazła się świeżutka, pięknie zielona dymka, no i namoczony słonecznik :-) Tak urodził się wiosenny serek z pokrzywą :-D
WIOSENNY SEREK
SŁONECZNIKOWY Z POKRZYWĄ
1 szklanka namoczonego
słonecznika
2 łyżki soku z cytryny (ok. 1/2 cytryny) i miąższ
½ łyżki płatków
drożdżowych
½ łyżeczki soli
½ szklanki płynu (mleko sojowe lub woda lub mieszanka mleka i wody)
1/2 szklanki młodych listków
pokrzywy
1 cebula dymka
1 łyżeczka mielonych
nasion gorczycy (najlepiej świeżo ;-))
W blenderze kielichowym
zmiksować słonecznik, płyny, płatki drożdżowe, gorczycę, sól i pieprz. Dodać
umyte i odsączone listki pokrzywy i ponownie zmiksować.
Dodać posiekaną dymkę i wymieszać.
Jeśli jeszcze mam jędrną piękną rzodkiewkę, też dorzucam pokrojoną w kosteczkę, bo chrupanie to pamiętanie :-)
Podawać do pieczywa lub jako farsz do naleśników.
Dodać posiekaną dymkę i wymieszać.
Jeśli jeszcze mam jędrną piękną rzodkiewkę, też dorzucam pokrojoną w kosteczkę, bo chrupanie to pamiętanie :-)
Podawać do pieczywa lub jako farsz do naleśników.
Dr Sandrine Thuret z Neural Stem Cell Research King’s College w Londynie w swoim wystąpieniu w ramach telewizji edukacyjnej TED przedstawiła fascynujące wyniki badań nad neurogenezą komórek nerwowych w hipokampie - części mózgu odpowiedzialnej za pamięć. Okazało się, że jedzenie twardszego pokarmu wymagającego pewnego wysiłku przy jego gryzieniu intensyfikuje powstawanie nowych komórek pomagając nie tylko zachować pamięć, ale i ją poprawiać! Odwrotnie jest w przypadku pokarmów mięciutkich, rozpływających się w ustach...Tak oto:
Chrupanie to pamiętanie! :-D
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)