Zdarza się mieć w domu pewne braki w zaopatrzeniu... Bywa... Jeśli jednak tylko mam orzechy, czosnek i zieloną pietruszkę - mam wszystko :-)
Ukręcę pesto po polsku, ugotuję makaron i mam super obiad :-)
Rankiem następnego dnia pesto na pajdzie domowego chleba (akurat chleb zazwyczaj mam - biorąc pod uwagę moje upodobanie do pieczenia, nic dziwnego...;-)) stawia na nogi i miło się zaczyna dzień :-D
Włoskie pesto bazyliowe klasyczne a polskie pietruszkowe dopiero sobie przeciera ścieżki na stoły smakoszy. Zielenina jednak na stole powinna gościć każdego dnia. Nie tylko jako akcent kolorystyczny. Raczej jako pełnoprawny składnik zdrowej, smacznej, codziennej diety człowieka XXI wieku. Nasze zapotrzebowanie na magnez i kwas foliowy a także witaminę C rośnie a źródeł ubywa. To wystarczający powód, by pokochać nacie różnych maści ;-)))
Ukręcę pesto po polsku, ugotuję makaron i mam super obiad :-)
Rankiem następnego dnia pesto na pajdzie domowego chleba (akurat chleb zazwyczaj mam - biorąc pod uwagę moje upodobanie do pieczenia, nic dziwnego...;-)) stawia na nogi i miło się zaczyna dzień :-D
Włoskie pesto bazyliowe klasyczne a polskie pietruszkowe dopiero sobie przeciera ścieżki na stoły smakoszy. Zielenina jednak na stole powinna gościć każdego dnia. Nie tylko jako akcent kolorystyczny. Raczej jako pełnoprawny składnik zdrowej, smacznej, codziennej diety człowieka XXI wieku. Nasze zapotrzebowanie na magnez i kwas foliowy a także witaminę C rośnie a źródeł ubywa. To wystarczający powód, by pokochać nacie różnych maści ;-)))
PESTO Z PIETRUSZKI
pęczek
dorodnej pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 duży posiekany ząbek czosnku
1 łyżka orzechów włoskich w cząstkach
1 łyżka orzechów nerkowca
sok z połowy cytryny
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Zieleninę
umyć, odwirować, odciąć grube łodygi (jeśli są) i posiekać dość drobno. Czosnek
zmiażdżyć i posiekać. Orzechy zmiksować na grubą kruszonkę. Wszystkie składniki
ubić w moździerzu i wymieszać na gęsty sos. Podawać na chleb lub do makaronu,
kotletów albo ziemniaków.
WERSJA DLA MAJĄCYCH MAŁO CZASU:
dodatkowo szczypta chilli
Zieleninę umyć, strzepnąć w ściereczkę, grubo pokroić.
Do naczynia malaksera włożyć orzechy, zmiksować na kruszonkę, dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (ok. 1 minuty).
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz krótki komentarz. Odpowiem na każde pytanie, choć może będę musiała w różnych źródłach poszukać rzeczowej odpowiedzi :-)